Šverko: Radnicima najveci moguci popusti za kupnju dionica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što ce Uljaniku i uljanikovcima donijeti najavljena privatizacija po modelima organiziranog radnickog dionicarstva i dokapitalizacije?

Rajko Kutlaca, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku, kaže da ne zna odgovor na to pitanje i da poput ostalih u Uljaniku ceka da Vlada donese i objavi potrebne odluke te da ce tada to moci komentirati.

?ino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku, ocekuje da ce Vlada sindikate, kao predstavnike radnika, pravovremeno i maksimalno ukljuciti u proces privatizacije i dokapitalizacije. Smatra da ce radnicima biti ponudeni najveci moguci popusti za kupnju dionica te da nece prihvatiti odluku koja nece biti u njihovom interesu, bude li takva odluka donesena.

Pitali smo ga i jesu li radnici informirani o modelu organiziranog radnickog dionicarstva, odnosno znaju li nešto o tome, s obzirom na to da se od njih ocekuje da kupuju dionice od države. Šverko je odgovorio da to nisu ucinili ni predstavnici Vlade, ni Uprave, a ni sindikata, buduci da nisu s tim detaljno upoznati.

- Ono što nam je Uprava Uljanika obznanila prenijeli smo vam sredinom veljace, a objavili ste u Glasu Istre. Od tada nikakve nam novine nisu predstavljene, izjavili su nam Šverko i Kutlaca.

Podsjecamo da smo tada objavili da je Uprava sindikatima najavila da ima pet, šest zainteresiranih ulagaca koji bi dokapitalizirali Uljanik, ali da nakon provedene dokapitalizacije nitko od njih ne bi imao više od 10 do 12 posto u temeljnom kapitalu. Ti potencijalni ulagaci bi mogli biti mirovinski fondovi i domaci partneri Uljanika, ali se ne govori tko su oni.

Od našeg izvora u Uljaniku smo tada uspjeli neslužbeno doznati da se u nekoliko navrata govorilo da bi se radnicima moglo ponuditi na kupnju izmedu 25 i 39 posto udjela u kapitalu, a cijena koju bi platili bila bi manja za one koji imaju više godina staža. Nije još poznato niti hoce li biti ponudena mogucnost otplate na rate.

Što o svemu misle u Upravi Uljanika, u cetvrtak nismo uspjeli doznali.


Podijeli: Facebook Twiter