Šverki: Volonteri na farmi čiste gnoj za stan i hranu

Volonterka Jorinde mazi svog omiljenog prasca
Volonterka Jorinde mazi svog omiljenog prasca

"Prije negoli sam išla u školu muzla sam krave ujutro, a s tim ritualom počela sam prije vrtića. S 18 godina otišla sam u München i upisala studij za babicu. Vidjela sam 500 poroda, prva primila u ruku barem 200 djece, na praksi u bolnici provela čitav studentski period i neprestano radila dok su drugi uživali. Tri godine nakon diplome rekla sam dosta: imam 27 i ako trebam nešto drugo, sad mi je vrijeme za početak. Jednostavno želim novi posao, spavati noću, imati slobodne vikende, otvoriti um za druge stvari i imati manje odgovornosti."

Tako svoju priču započinje Jorinde (zamolila je da joj preskočimo prezime), koja je pomoć pri rađanju beba u njemačkoj bolnici doslovno zamijenila stajskim gnojivom u Istri: zajedno s dečkom Peterom volontira na organskoj farmi Geia pokraj Umaga, a zauzvrat uči o ekološkom načinu proizvodnje i ne plaća smještaj i hranu.

Ugostila ju je obitelj Helge Turnšek iz Njemačke, koja je lokaciju za ekološku proizvodnju najprije tražila u Toskani, no dobar glas doveo ju je u Šverke, gdje je kupila zemlju i oformila farmu još prije 30 godina, a u zadnjih deset prima volontere preko mreže WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms; u doslovnom prijevodu - prilike na organskim farmama diljem svijeta).

U Šverke sam upala kao padobranac, sa šačicom praktičnog znanja o wwoofingu iz druge ruke, nakon nekoliko poziva obitelji Turnšek, a najviše zahvaljujući Jakobu, Helginom sinu koji brine o čitavom imanju. Održivo i prirodno ključni su termini mreže koja u Hrvatskoj ima sedam članova, poljoprivrednih farmi, od čega su tri u Istri.

Volonteri u Šverkima odrade pet do sedam sati dnevno, pesticidi su "zabranjeno voće", a na pet kilometara udaljenu plažu u Lovrečici i na ispašu životinja odlazi se pješice i biciklom. Volonteri na ovoj farmi doista rade. Hrane dvije svinje i četiri krave, beru voće i povrće, sijeku drva, odlaze u berbu grožđa i maslina, pomažu pri spravljanju vina i rakije, a kad na njih dođe red, kuhaju zajednički ručak za svih. (piše i snimila M. DAMJAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter