Švercao Afganistance u Sloveniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bujska je policija utvrdila osnovanu sumnju da je 46-godišnji državljanin Slovenije pocinio kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, odnosno da je švercao cetvero Afganistanaca, medu kojima je bilo troje djece, i jednu Somalku. Naime, 46-godišnjaka je granicna policija u cetvrtak oko 19.30 sati zatekla u mjestu Kucibreg dok je u automobilu Mercedes S 500, slovenskih registracijskih oznaka, prevozio cetvero državljana Afganistana i jednu državljanku Somalije.

Istraživanjem je utvrdeno da je Slovenac u cetvrtak u prijepodnevnim satima došao u Zagreb, gdje je u automobil Peugeot 307, slovenskih registracijskih oznaka, ukrcao 37-godišnjeg državljanina Afganistana i njegovo troje djece te 20-godišnju državljanku Somalije. Nakon što ih je dovezao do mjesta Dugo Brdo, azilanti su izašli iz Peugeota, a 46-godišnjak se uskoro vratio u Mercedesu S 500. Potom su svi zajedno krenuli u smjeru državne granice sa Slovenijom, no policijski službenici zatekli su ih u mjestu Kucibreg i uhitili zbog sumnje da su pokušali nezakonito prijeci državnu granicu.

Zbog prekršaja iz Zakona o azilu punoljetnom državljaninu Afganistana i državljanki Somalije Prekršajni sud u Umagu izrekao je zaštitnu mjeru protjerivanja iz Hrvatske na šest mjeseci, nakon cega su prepraceni u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagreb. S obzirom na to da je utvrdeno da je 46-godišnji Slovenac ilegalce pokušao prebaciti preko granice u zamjenu za novac, kazneno je prijavljen te je u petak oko 23.45 sati predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave istarske. (S. P.)


Podijeli: Facebook Twiter