Švercaju se tone sira, kile tartufa i školjaka...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine kilograma raznih školjki, velike kolicine tartufa, kilogrami zlatnog nakita i satovi samo su neke od najzanimljivijih zapljena carinika na tri istarska granicna prijelaza - Plovanija, Kaštel i Požane - u zadnjih nekoliko godina.

Dok granica ne bude pomaknuta istocnije, nakon što Hrvatska neko vrijeme bude u Europskoj uniji, zanimljive zapljene plijenit ce pažnju ne samo carinika i policije, vec i javnosti, jer svašta se zna kriti u prtljažnicima, ispod haube ili u nekom skrovitom spremištu u automobilima, kombijima, pa i kamperima.



Procelnik Carinarnice Pula Dean Ivandic rekao nam je da je u vecini slucajeva švercana roba otkrivena zahvaljujuci dobroj suradnji granicne policije i carinika. Neke od najzanimljivijih zapljena (najvecih po kolicini robe, op. a.) dogodile su se na najvecem istarskom granicnom prijelazu, Kaštelu.

- U srpnju 2009. otkriven je pokušaj nezakonitog unosa cak tonu i pol sira, tocnije 1.564,54 kilograma sira edamera. Pronaden je pregledom kampera talijanskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao talijanski državljanin.

Pri pregledu u bocnom spremniku kampera te u unutrašnjosti, odnosno u prostoru tuš-kabine i kreveta iznad putnicke kabine otkriven je skriveni sir, rekao nam je Ivandic.



Za Kaštelom po broju zanimljivih zapljena ne kaskaju ni ostala dva istarska granicna prijelaza. Tako su u veljaci 2008. godine na granicnom prijelazu Požane oduzeta 104 komada zlatnog nakita vrijedna 21 tisucu eura (oko 152.250 kuna), ukupne težine 2,3 kilograma!

Robu je preko granice u Hrvatsku pokušao unijeti Talijan koji se bavi proizvodnjom i trgovinom zlatnim nakitom. Zanimljivo je da je zlatar carinicima prijavio 19,2 kilograma materijala za izradu zlatnog nakita, dok je 104 komada zlatnine (ta 2,3 kilograma, op. a.) "zaboravio" u torbi s osobnim stvarima.

Da se preko granice pokušava prošvercati sve i svašta govori podatak da je u sijecnju 2009. na Kaštelu otkriven švercer krema za lice vrijednih 7.854 eura.

No, zasigurno su sva tri istarska granicna prijelaza poznata po zapljenama školjaka i tartufa, proizvoda koji se iz Istre pokušavaju iznijeti u Europsku uniju.

Navest cemo samo neke od najvecih. Na granicnom prijelazu Kaštel u 2009. godini u pet je slucajeva oduzeto ukupno šest kilograma i 303 grama tartufa, koje su putnici pokušali nezakonito iznijeti iz Hrvatske. U studenom ove godine prilikom izlaska iz Hrvatske jedna je osoba pokušala prošvercati cak 5,5 kilograma te plemenite gljive. Tartufi su bili skriveni ispod stražnjeg branika automobila.

U rujnu 2006. na Kaštelu je otkriven pokušaj krijumcarenja 99,1 kilograma prstaca te 29,8 kg dondola. Školjke su bile sakrivene u putnoj torbi koja se nalazila u prtljažnom prostoru automobila talijanskih registracijskih oznaka.

I za kraj, u studenom ove godine na Kaštelu je u Hrvatsku jedan stranac u svom kombiju pokušao prošvercati neregistrirani motocikl honda CRF 450 vrijedan 15 tisuca kuna.

Kazne za šverc i do milijun kuna


Kazne za šverc robe preko granicnih prijelaza propisane su carinskim zakonom, a krecu se od tisucu do 900 tisuca kuna. Za carinske prekršaje vezane uz prijenos skrivene robe preko granicnog prijelaza i nezakoniti prijenos zašticenih životinja, biljaka, njihovih dijelova i derivata te kulturnih dobara propisane su novcane kazne od 10.000 do milijun kuna, kao i obvezno oduzimanje robe.

Nezakoniti prijenos zašticenih životinja, biljaka, njihovih dijelova i kulturnih dobara podliježe pak i kaznama iz zakona koji reguliraju zaštitu prirode i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta te zaštitu kulturnih dobara. Pocinitelji takvih djela, ovisno o nacinu pocinjenja i težini, umjesto prekršajnoj, mogu podlijegati kaznenoj odgovornosti, odnosno takva djela mogu predstavljati kaznena djela za ciji je progon nadležno Državno odvjetništvo. (Srecko PERŠIC, foto: Carinarnica Pula)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter