Šverc cigaretama gotovo udvostrucen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvornica duhana Rovinj tvrdi da je vrlo zadovoljna poslovnim rezultatima u ovoj godini iako je njezin udio na tržištu duhanskih proizvoda u Hrvatskoj pao s 80 na 77 posto. Naime, u kriznoj godini TDR je uspio zadržati tržišni udio od devet posto u Srbiji, a u Bosni i Hercegovini je udio povecan s 29 na 38 posto, izjavio je jucer u Zagrebu Davor Tomaškovic, predsjednik Uprave TDR-a, govoreci o godišnjim poslovnim rezultatima.

- Crno tržište cigareta uobicajeno iznosi oko 10 posto ukupne potrošnje u Hrvatskoj, ali ove godine se povecalo na 15 do 20 posto, što u maloprodajnim cijenama iznosi više od milijarde kuna, procijenio je Tomaškovic. Šverc cigaretama, kako navodi, povecao se zato što su njihove cijene u Hrvatskoj znatno više nego u susjednim zemljama.

U iducoj godini Tomaškovic je TDR-u poželio vecu stabilnost poreza u Hrvatskoj da se ne bi dogadala iznenadna povecanja trošarina, poput onoga od 1. listopada. On vjeruje da ce TDR-ovi potrošaci iduce godine raspolagati s još manje novca nego ove, zbog cega mnogi prelaze na jeftinije cigarete.

- Proizvodacima duhana u Podravini, kojima su prinosi zbog poplave pali 30 posto, reprogramirat cemo dugove na godinu-dvije, najavio je Tomaškovic, upitan kako im TDR može pomoci. Proizvodaci ne mogu podmiriti dugove za repromaterijal koji im daje tvrtka Hrvatski duhani, u vecinskom vlasništvu TDR-a, jer je prinos duhana s 2,4 pao na 1,8 tona po hektaru. Tomaškovic kaže da proizvodacima ne može pomoci povecanjem otkupne cijene duhana, jer ona je stvar tržišta, a o visini novcanih poticaja i nadoknadi štete od poplava, pak, odlucuje država.


Podijeli: Facebook Twiter