Šverc cigareta: Uhićeno 12 osoba, dva policajca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica splitskih policajaca uhićena su kao dio krijumčarskog lanca cigareta. Riječ je o finišu akcije što ju je PNUSKOK realizirao u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom, splitsko-dalmatinskom i zadarskom. Ukupno je uhićeno 12 osumnjičenih. Njih deset se tereti da su bili članovi zločinačke grupe, dok su policajci prijavljeni za zloporabu položaja i ovlasti.

Akcija je započela još u siječnju ove godine kada je identificiran 34-godišnji vođa skupine švercera cigareta. On je policajce tražio informacija na osnovu kojih su ostali članovi njegovog lanca mogli mirno prevoziti cigarete iz Bosne i Hercegovine.

Šverc se odvijao preko ilegalnih graničnih prijelaza. Tijekom krijumčarenja osumnjičenici su imali točno podijeljene uloge: prebacivanje cigareta vozilom preko ilegalnih graničnih prijelaza, prethodnica vozilom kako bi se izbjegle neočekivane policijske kontrole, preuzimanje vozila s prokrijumčarenim cigaretama, skladištenje na području Splita te daljnja prodaja na ilegalnom tržištu.

Za sada se sumnja da su od 4. ožujka do 4. studenoga ove godine iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku uvezli najmanje 33.294 šteke cigareta raznih marki za koje nisu platili carinska i porezna davanja te na taj način oštetili hrvatski državni proračun za najmanje šest milijuna kuna.

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv dvanaestorice je osumnjičenih policija  podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a dvojica su osumnjičenih policijskih službenika udaljeni s dužnosti, priopćeno je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter