Sveobuhvatna reforma medija do kraja 2013.?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sveobuhvatna reforma medija mogla bi već potkraj iduće godine postati vidljivom, najavila je danas pomoćnica ministrice kulture Tamara Perišić na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije o slobodi javnog izražavanja i raspravljanja u procesu digitalizacije medija te izazovima javnih i neprofitnih medija.

Raspravu o medijima u Ministarstvu kulture pokušavamo usmjeriti ka dogovoru oko medijske strategije iz koje bi slijedile smjernice za zakonodavni redizajn te kriterije za uvijek sporna kadrovska rješenja, rekla je Perišić.

Upozorila je da je u redovima stranačke politike uvijek bilo, a vjerojatno će i biti, onih koji u javnim medijima vide priliku za vlastitu promociju i ocrnjivanje svojih suparnika. Iako su takvi pokušaji kontrole medija u svrhu popravljanja publiciteta političara prije ili kasnije izazivali kontra-reakciju medijski pismene javnosti, prijetnja postavljanja stranačkog deska u redakcijama nije za potcjenjivanje, rekla je Perišić.

Veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Henrik Ofstad naglasio je važnost demokratskog aspekta u trenutku kad je u digitalnom sektoru ostvaren nevjerojatan napredak. Smatra da je taj razvoj vrlo pozitivan, međutim, uz brojna "ali". Jedan od njih je i nedostatak kontrole jer, kako je naveo, primjerice, postoje slučajevi da su počinitelji pronašli svoje žrtve na internetu.

Upozorio je da je problem i anonimno pisanje na internetu bez odgovornosti, a problem je i to što mediji koje financiraju oglašivači slijede logiku "što više klikova to više novca" pa su za njih "dobre teme" skandali, a ne političke analize. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter