Svemirac na selu, Štrumpfovi u gradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubitelji akcijskih spektakla i djecjih radosnih filmova ovog ce kolovoza programom kina Valli doci na svoje, dok ce ljubitelji art i nezavisnih filmova morati predahnuti jer se na repertoaru jedinog pulskog kina ne nalazi niti jedan uradak takve vrste. Razlog tomu je ocit - nakon filmskih bakanalija 58. festivala igranog filma u Puli kada je bilo moguce pogledati nezavisne filmove s gotovo svih kontinenata, vrijeme je za pauzu, i to akcijsku, stripovsku, animiranu i komicnu.

Naslov koji ce napuniti kina je "Harry Potter i darovi smrti, 2. dio" redatelja Davida Yatesa pa ce svi oni koji nisu bili u mogucnosti pogledati premjeru u Areni moci to uciniti u klimatiziranom hladu kina Valli od 18. do 24. kolovoza. Serijal o sve manje mladom carobnjaku došao je do svog prirodnog kraja. Kako ce poraziti zlog Vademorta znaju svi ljubitelji knjiškog serijala J. K. Rawling, a oni koji Potterove avanture preferiraju u filmskom izdanju, to ce tek doznati.

Djeca su glavni likovi vanzemaljskog akcijskog spektakla "Super 8" redatelja J. J. Abramsa kojem je ovo tek treci izlet u kinodvorane ("Cloverfield", "Zvjezdane staze") i kojeg televizijska publika najbolje pamti po ostvarenjima kao što su "Fringe - na rubu", "Alias" i "Izgubljeni". Abrams ima dvije duše - ljubitelj je narativnih klišeja i nevjerojatnih obrata - a u njegovom novom filmu pobijedila je ona prva.

Radnja uratka "Super 8" smještena je u malom gradicu/selu u SAD-u u 80-ima, a upravo je taj vremenski period najviše utjecao na pricu. Film je vješto ispripovijedana kombinacija filmova poput "E. T.-a" (uostalom Spielberg je producent filma), "Gooniesa" i TV-serije "Ono", a izlizani kraj samo je prirodna posljedica izvornog materijala koji je inspirirao Abramsa. "Super 8", koji je vec preplavio internetske "torrente", u kinu Valli bit ce prikazivan od 11. do 17. kolovoza.

U kina se vracaju i "transformeri", a treci nastavak tog robotskog serijala inspiriran igrackama Hasbro nosi podnaslov "Dark of the Moon". Radnja ovog novog akcijskog spektakla jednog od, kako to kriticari vole pisati, najnetalentiranijih hollywoodskih redatelja Michaela Bayja pocinje na Mjesecu, a ako foršpani ne lažu, bitka medu dobrim i lošim robotima odigravat ce se uglavnom na Zemlji.

Svi ljubitelji robotske akcije bit ce zadovoljni još jednom kompjuterski generiranom ekstravagancijom, a oni koji su prva dva filma pogledali zbog oblina Megan Fox, ovog ce puta ostati zakinuti jer je predmet požude Shiae Labeoufa mlada i nepoznata Rosie Huntington Whiteley. "Transformeri 3" igraju od 4. do 10 kolovoza.





Da hollywoodskim producentima ništa nije sveto, poznata je cinjenica, a u prilog toj teoriji ide i ekranizacija svima dragih "Štrumpfova" (u kinu od 4. do 17. kolovoza) koje je redatelj Raja Gosnell, pretpostavljamo u suradnji s Gargamelom, preselio ni manje ni više nego u New York - tocnije u Central Park. U kino Valli stiže i animirani film "Auti 2" (od 25. kolovoza do 7. rujna), a iako je film premijeru imao u Areni, u kinu ce premijeru imati sinkronizirana verzija na hrvatskom.

Ljubitelji komedija moci ce pogledati filmove "Pingvini gospodina Poppera" redatelja Marka Watersa s nezaobilaznim Jimom Carreyem u glavnoj ulozi od 25. do 31 kolovoza i "Kako se riješiti šefa" redatelja Setha Gordona od 1. do 7. rujna.

Na programu je još jedan crtic - "Medvjedic Winnie", redateljskog dvojca Stephen J. Anderson i Don Hall koji igra od 18. do 24. kolovoza te akcijski film "Hanna" redatelja Joea Wrighta od 1. do 7. rujna. Ljubitelji stripovskih adaptacija moci ce pogledati film o super junaku "Green Lantern" u režiji Martina Campbella od 11. do 17. kolovoza te "X-Men: prva generacija" redatelja Matthewa Vaughna od 25. do 31. kolovoza.

Iako se mnogi pitaju cemu još jedna adaptacija jedne od najdosadnijih znanstvenofantasticnih franšiza u povijesti kinematografije, pravi odgovor nitko nema, no što je tu je pa se na repertoaru kina Valli od 18. do 24. kolovoza našao i film Ruperta Wayata "Planet majmuna: postanak" koji cijelu pricu o majmunima i ljudima vraca na pocetak, ponovo. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter