Svemir u škatulicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba je pregled nastanka svijeta po Sumeranima, odnosno usporedba s današnjim životom, i otkrivanje novih svjetova, ukratko je pojasnio svoje radove, kutijice u kojima obitavaju njegovi svjetovi, labinski slikar Zdravko Milic. Ti su radovi proteklog vikenda izloženi u galeriji Šikuti, u sklopu programa Izložbe u Šikutima.

Kao što i sam autor kaže, za citanje izloženih radova potrebno je i malo predznanja. Tako, primjerice, jedna od škatulica prikazuje nebesku podmornicu, kako su Sumerani nazivali letece tanjure, odnosno svemirske brodove. Svaki je posjetitelj za pregledavanje izložbe morao u ruke uzeti bateriju kojom je osvjetljavao radove i tako ulazio u Miliceve svjetove.

Jesu li to neki novi svjetovi ili "izgubljeni" Nibiru, planet s kojeg su na Zemlju, po zapisima Sumerana, stigli i astronauti, odnosno bogovi neba i zemlje? Odgovor Milic prepušta promatracu. Naime, neke je njegov rad, koji je lecama zakrivio zid iza kutijice stvarajuci dojam trodimenzionalnosti nebeskog tijela, neodoljivo podsjetio na Zemlju, dok su drugi pomišljali na Nibiru, a neki su, pak, u tome vidjeli neki novi svijet.

- Uvijek me zanimaju neopipljive, nedodirljive, a u isto vrijeme prisutne stvari oko nas, što zapravo spada u sferu metafizickog slikarstva kojim se i bavim. Rijec je o objektu, skulpturi, zapravo o nekoj vrsti znanstvenog spomenara ili dnevnickih zapisa. Dnevnik je to ovog mog sadašnjeg vremena i života, kaže Milic.

A onda sve vraca u "agregatno" stanje: "To su male škatulice iz antikvarijata ispunjene ovim mojim projektom. Radovi nastaju uz literaturu koju citam i koja me zanima", dodaje.

Poveznica s djelima izloženim u Šikutima može se pronaci i u njegovim oslikanim skulpturama nazvanim "Transpiramide", koje su pobijedile na ovogodišnjem Labinskom uzletu likovnosti.

Milic je, inace, akademski slikar iz Labina, a trenutno radi kao izvanredni profesor na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci, gdje predaje slikarstvo i mozaik. Završio je Akademiju lijepih umjetnosti u Veneciji (Academia di belle arti) te studirao mozaik na akademiji u Parizu.

Uz Milicevu izložbu, u korti ispred galerije zasvirao je i švicarsko-pulski sastav Tri 3, koji su tražili od publike da pricaju za vrijeme svirke, jer da im je neugodno kad ih se sluša. Po dobrom starom obicaju, izložbena i koncertna vecer u Šikutima okoncana je uz meso s roštilja. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter