Svemir Radmilo: Pulu ću povezati s cijelim svijetom

Svemir Radmilo, novi direktor Zračne luke Pula (M. MIJOŠEK)
Svemir Radmilo, novi direktor Zračne luke Pula (M. MIJOŠEK)

Pedesetsedmogodišnji Svemir Radmilo ovih je dana preuzeo direktorsku funkciju u pulskoj Zračnoj luci. Završio je Ekonomski fakultet u Splitu, a nakon što je punih dvadeset godina proveo u Croatia Airlinesu, gdje je obnašao rukovodeće pozicije, prihvaća novi izazov u karijeri i seli u Pulu.

- Zbog čega ste se javili na natječaj za ovaj nimalo lak posao koji je često pod lupom javnosti?

- Odlučio sam prije dvije godine napustiti kompaniju, a uz dvije ponude iz inozemstva, ipak odlučujem doći u Istru. More je na neki način presudilo. Već se javljaju komentari da sam uselio u kadrovski stan, što nije istina. Sam snosim troškove stanovanja i nemam nikakvih dodataka zbog odvojenog života.

- U kojem smjeru treba ići Zračna luka, koja je vaša vizija? Planirate li uvođenje novih destinacija?

- Prvo što planiram jest sastanak s predstavnicima turističkog sektora na kojem bismo dogovorili ciljana tržišta. Izuzetno cijenim let Lufthanse na relaciji Pula - München, a uskoro i Croatia Airlines uvodi liniju Pula - Frankfurt, tako da će istarski turizam, s jednim stopom u Europi, biti povezan s cjelim svijetom. To je odlična kombinacija jer na taj način možemo računati na goste iz dalekih destinacija poput Japana i Kine i cilj mi je da te linije s vremenom postanu cjelogodišnje.

Definitivno treba pojačati linije prema njemačkom tržištu, Skandinaviji i Francuskoj. Bitne su nam i Poljska, baltičke zemlje kojima standard neprekidno raste, Ukrajina, Rusija. Glavni mi je cilj da zaživi barem jedna cjelogodišnja linija prema Beču, Frankfurtu i Münchenu.

- Već se čuju kritike da je vaše imenovanje rezultat kadrovske politike.

- Nisam član niti jedne stranke, nemam nikakvo političko zaleđe, niti me u Pulu dovela politika. Prije svega sam Dalmatinac koji će se za svoje ciljeve i program boriti jednako gorljivo kao i bilo koji Istrijan, a sve da bih ostvario daljnji napredak u turističkom sektoru i gospodarstvu Istre. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter