SVEjednoISTRA

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranjem ulaznih vrata drevnog pazinskog Kaštela doslovice je otvoren šesti festival «Sedam dana stvaranja» koji ce se ove godine provodi pod parolom ili temom «SVEjednoISTRA».

Ulaskom u predvorje Kaštela posjetitelji su ostali zateceni neobicnom multimedijalnom izložbom «Neistražena» koja na kompleksan nacin traga za identitetom istarske žene u prošlosti, ali i u buducnosti. Uz projekciju karakteristicnih fotografija istarskih žena i života u prošlosti na ovješenoj opranoj tradicionalnoj odjeci koja je poslužila kao projekcijsko platno posjetiteljima su puštane dirljive audiosnimke razgovora autorice izložbe Ive ?ordevic s 90-godišnjim staricama s Buzeštine koje su pricale za istarski kraj karakteristicne i poznate, ali uvijek osebujne vlastite životne price.

Na pomalo sablasnu atmosferu izložbe utjecali su neobicni zvukovi iz zvucnika za koje se pobrinuo Velimir Todorovic, a koji su se izvrsno stapali s monologom starica te ambijentom predvorja Kaštela. Takoder i djevojke odjevene u bijelu odjecu koje su se polako kretale izmedu ovješene odjece i posjetitelja davajuci im izložbene letke (koje je, kao i izložbu, graficki oblikovao Bojan ?ordevic) i pisamca s misterioznim porukama. Njima se želi kod posjetitelja potaknuti znatiželja, ali i razotkriti mnoge zaboravljene osobe, dogadaje iz istarske prošlosti. Izložba je tek jedna stuba u projektu «Neistražena», jer njena voditeljica priprema i knjigu s istom tematikom.

Otvorena je i izložba autorice Dee Curic pod nazivom «Dosegla sam oblake ROZA boje, ostalo cu prešutjeti jer nikada nisam voljela odmah ispricati kraj», te predstavljen je kolažni rad «Crveno» fotografkinje Mirande Legovic kojim najavljuje buducu cjelokupnu izložbu u pazinskom Kaštelu.


Podijeli: Facebook Twiter