Svega tri istarske stranke sigurno na izbore

Za istarske glasače nema puno regionalnog izbora (D. MEMEDOVIĆ)
Za istarske glasače nema puno regionalnog izbora (D. MEMEDOVIĆ)

Iako su parlamentarni izbori pred vratima, neke istarske stranke još ne znaju s kim će i hoće li uopće izlaziti na njih. Do sada je poznato da će u 8. izbornoj jedinici IDS izaći u koaliciji s PGS-om te da će Istarski demokrati (ID) i Zeleni savez biti u široj koaliciji, koju na državnoj razini predvodi Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti. Valja, doduše, biti iskren i reći da su ostale stranke, čije je sjedište registrirano u Istri, javnosti slabije poznate, a i nema ih baš puno.

Siromašno članstvo

Jedna od njih je Hrvatska stranka nezaposlenih (HSN), sa sjedištem u Puli. Predsjednik HSN-a Viktor Milinović nije nam želio otkriti podatak o broju članova te stranke u Istri, kazavši da ni on ne može dobiti podatak o broju nezaposlenih na pulskom Zavodu za zapošljavanje. Što se tiče izlaska na parlamentarne izbore, kaže da su trenutno u fazi pregovora s listama s kojima bi željeli nastupiti. Odluku će donijeti za tjedan dana, a u toj bi se koaliciji, prema neslužbenim informacijama, mogla naći i Nezavisna lista Stipe Petrine.

"Ne želimo se prikloniti niti jednoj od velikih stranaka, jer su one odgovorne za sadašnje stanje u Hrvatskoj", ističe Milinović, koji za svoju stranku kaže da je nešto poput Živog zida, s time što, kaže, ne podržava način na koji djeluje ta stranka.

Stranka koja ispada da ima najbrojnije članstvo na Poluotoku, nakon IDS-a koji ima 6.725 članova, je Komunistička partija Hrvatske (KPH), čije je sjedište u Umagu. Tako barem tvrdi njihov predsjednik Radoslav Ilić, koji kao iz topa odgovara da imaju zavidnih 2.320 članova. No, oni još uvijek nisu odlučili hoće li na parlamentarne izbore. "U pitanju je novac. Za nas su izbori skupi, naši su članovi većinom siromašni", iskren je Ilić.

Više simpatizera

Za Istarsku stranku umirovljenika (ISU) već je poznato da je dala podršku koaliciji IDS-PGS, a njezin je predsjednik Zdenko Pliško prilikom potpisivanja sporazuma rekao da je u stranku učlanjeno nešto više od 500 ljudi na Poluotoku. U registru političkih stranaka pronašli smo i stranku Zeleni Istre, sa sjedištem u Puli. Njihov predsjednik Dean Buić ističe da neće izlaziti na izbore, a zasad nisu razgovarali ni o pružanju podrške nekoj od većih stranaka. "Podršku možemo dati samo IDS-u", kaže Buić, čija stranka, prema njegovim riječima, broji oko 400 članova.

Predsjednik ID-a Damir Kajin nam je, pak, rekao da ta stranka, jedina sa sjedištem u Pazinu, ima 600-tinjak članova u Istri. Naglasio je da nitko od članova, osim njega, ne radi u javnom sektoru, već su u realnom sektoru, što je, smatra, glavna razlika između ID-a i glavnih im političkih oponenata. Otkrio je i da će on biti nositelj koalicijske liste, u kojoj se nalazi i Zeleni savez na čelu s Josipom Antonom Rupnikom, čija stranka sa sjedištem u Puli, prema njegovim riječima, ima 400-tinjak članova.

"Za zelene u čitavoj Europi, pa tako i za nas, karakteristično je da imaju više simpatizera nego članova", kaže Rupnik. (Bojan ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter