Svega 3,8 posto Buzećana trenutno traži posao

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Zahvaljujući gradskim poticajima za zapošljavanje i samozapošljavanje u zadnjih godinu dana na buzetskom području otvoreno je 40-ak novih radnih mjesta, sumirat će jednogodišnje rezultate gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Posebno raduje, rekao je Žulić, da su svi zaposleni u malim tvrtkama i obrtima, znači da korisnici ovih poticaja nisu velike tvrtke.

U potporama za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, uz postojeće subvencije koje poslodavac može ostvariti za novozaposlene, a odnose se na povrat sredstava za obavezne doprinose od 50 do 100 posto, ove je godine uveden i povrat obaveznih doprinosa za novozaposlenu osobu mlađu od 29 godina koja nema više od dvanaest mjeseci radnog staža, u visini od 100 posto za svih dvanaest mjeseci trajanja ugovora o radu.

Efekti su puno veći pridodaju li se tome poticaji za otvaranje obrta i tvrtki koje je koristilo petnaest malih gospodarskih subjekata, kao i poticaji za stručno osposobljavanje kroz koje je prošlo 45 Buzećana, pčelara, maslinara, proizvođača rakija, većinom iz obiteljski poljoprivrednih gospodarstva.

Poticajna je i nova mjera uvedena ove godine, a riječ je o kapitalnim potporama za povećanje konkurentnosti koje se mogu dodijeliti za nabavu jednog komada alata ili opreme, odnosno jednog stroja s potrebnim dodacima i priključcima, a najviše do dvadeset tisuća kuna.

Ove je poticaje za konkurentnost do sada iskoristilo pet poduzetnika, a još su tri zahtjeva u obradi. U posljednjih godinu dana za ove je četiri mjere koje doprinose zapošljavanju i samozapošljavanju, povećanju zaposlenosti ili održavanju postojećeg broja zaposlenih, iz proračuna utrošeno više od tristo tisuća kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter