Švedski veleposlanik posjetio Istarske toplice

Veleposlanik Lars Schmidt (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Veleposlanik Lars Schmidt (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Veleposlanik Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Lars Schmidt boravio je u službenom posjetu Istarskim toplicama, gdje su ga dočekali vlasnik Lječilišta Mirko Kliman te ravnatelj Vedran Velenik.

Novi veleposlanik koji je na toj dužnosti od rujna prošle godine, sa zadovoljstvom je prihvatio poziv i obišao lječilišni i turistički kompleks u kojeg je uložen i dio švedskog kapitala.

Od 1995. godine otkako se vratio iz Švedske i kupio toplice od porečke Riviere, Mirko Kliman u njih je uložio oko 16,5 milijuna eura. Lječilište je prvo uzeo u najam, a potom ga kupio pa novi vlasnik postaje Miamedica Istra u stopostotnom vlasništvu Miamedice iz Švedske.

Toplice su poznate po visoko sumpornoj, radioaktivnoj i toploj vodi, s 13 vrsta minerala, koja ih izdvaja od ostalih termalnih izvora i svrstava na treće mjesto u Europi, pa na tome temelje osnovnu djelatnost, zdravstveni turizam i rehabilitaciju. Hotelski i termalni sadržaji upotpunjeni su suvremeno opremljenim wellness centrom i poliklinikom specijaliziranom za liječenje uha, grla i nosa, ali i za estetsku kirurgiju.

- Mogu reći da sam bio zadovoljan sve do gospodarske krize. Vidljivo smo napredovali, podmirivali sve obveze i ulagali u razvoj, no kriza je nakon 2008. godine zaustavila investicije, osim onih koje su bile započete te ih je trebalo dovršiti, izjavio je Kliman.

Na pitanje što treba napraviti da se privuče inozemni kapital, Kliman će reći da bi država trebala stvoriti uvjete za ulaganje, poticati povratnike kao i inozemne investitore da ulažu u Hrvatsku, međutim već je godinama jedna od prepreka birokracija.

Potvrdit će to i veleposlanik Lars Schmidt koji kaže da u Švedskoj ima interesa za ulaganje u Hrvatsku, pa tako i Istru, prvenstveno u sektor turizma, no vrlo je malo švedskih investicija i to stoga što je puno prepreka u hrvatskom zakonodavstvu.

- Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju trebalo bi postati daleko lakše u nju investirati nego što je to bilo ranije, izjavio je Schmidt.

Hrvatsku je lani posjetilo 160.000 turista iz Švedske po čemu je Hrvatska deseta destinacija na svijetu. Bit će ih sigurno i više, najavio je veleposlanik Švedske, naročito sada kada Zračna luka Rijeka na otoku Krku otvara tri direktne avio linije iz Švedske. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter