Švedski krimić i balkanski noir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagreb uskoro postaje bogatiji za još jednu književno-kulturnu manifestaciju. Riječ je o Zagreb Book festivalu koji pokreće Naklada Ljevak i koji će u svom premijernom izdanju od 18. do 24. svibnja u metropolu dovesti nekoliko autora globalno popularnog švedskog kriminalističkog romana, švedske dječje i tinejdžerske književnosti, istaknutu tursku novinarku i spisateljicu Ece Temelkuran te tridesetak domaćih i regionalnih autora raznih žanrova, rečeno je na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt gdje će se bogati program ZBF-a i odvijati.

- ZBF je zamišljen kao redovna godišnja manifestacija sa zemljom partnerom koja će se mijenjati svake godine. Cilj je festivala poticati čitanje i približiti autore publici na opušten i nekonvencionalan način koji potiče dijalog, najavila je direktorica i idejna začetnica festivala Petra Ljevak koja se nada da će ZBF gradu udahnuti svjetsko festivalsko ozračje čemu će pridonijeti i prateći glazbeni program.

Kako je ovogodišnji partner festivala Švedska, u Zagreb dolazi Jens Lapidus autor hvaljene "Stockholmske trilogije" ("Laka lova", "Nemoj zajebat" i "Život na visokoj nozi"). Švedske boje predstavljat će i Kristina Ohlsson, autorica popularne krimi trilogije "Unwanted", "Silenced" i "The Disappeared" te slavni spisateljsko-scenaristički duo Andres Roslund & Stefan Thunberg. ZBF posjetit će i popularni autor i ilustrator knjiga za djecu Sven Nordqvist, kao i poznati švedski pisac za djecu i omladinu Ulf Stark.

Turska novinarka i književnica Ece Temelkuran predstavit će svoj najnoviji roman "Žene koje pušu u čvorove" objavljen u izdanju Naklade Ljevak koja je prije dvije godine izdala njezin naslov "Planinu boli: s onu stranu tursko-armenskog sukoba".

Ivan Sršen, direktor izdavačke kuće Sandorf, predstavio je program Zagreb Noir kako dio velikog svjetskog projekta koji je pokrenuo njujorški izdavač Akshic Books. Zagreb, koji se sa sufiksom "noir" pridružuje Parizu, Barceloni i Baltimoreu, okuplja autore ovoga žanra poput Nore Verde, Darka Macana, Pere Kvesića, Josipa Novakovića i Mime Simić.

Na ZBF-u će se održati još jedan "crni" program - Balkan Noir koji je suradnjom 24sata s raznim hrvatskim i regionalnim autorima u manje od godinu dana iznjedrio desetak romana. U ovoj kategoriji publici će se predstaviti Drago Hedl, Andrej Nikolaidis, Josip Mlakić, Emir Imamović Pirke, Goran Tribuson i drugi pisci. Unutar to programa 22. svibnja dodijelit će se i nagrada najboljem romanu edicije u iznosu od 75. tisuća kuna. (Sandra SABOVLJEV)


Podijeli: Facebook Twiter