Švedski kraljevski par u posjetu Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švedski kralj Carl XVI. Gustav i kraljica Silvia stigli su u utorak u svoj prvi državnički posjet Hrvatskoj, gdje ih je u Uredu predsjednika svečano dočekao predsjednik Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom. Kako je najavljeno, cilj trodnevnog posjeta kraljevskog para je proširenje i unapređenje bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Nakon intoniranja državnih himni i uz pozdrav počasne bojne, predsjednik Josipović i supruga Tatjana uputili su se na razgovore s kraljem Gustavom i kraljicom Silvijom, nakon čega slijede i bilateralni razgovori službenih izaslanstava. U službenom izaslanstvu Kraljevine Švedske su, između ostalih, ministar vanjskih poslova Carl Bildt i ministrica okoliša Lena Ek.

"Ovo je bila prilika da zaključimo kako su odnosi između Švedske i Hrvatske na vrlo visokoj razini....suradnja dviju zemalja odvija se na puno razina, od političke, gospodarske do vojne. Članstvo Hrvatske u EU je prilika da je dignemo na još viši nivo", kazao je Josipović. Također je ocijenio da je najavljeni gospodarski forum "Hrvatska kao novo tržište Europske unije - kako Švedska može biti gospodarski partner", koji se održava u hotelu Westin, prilika da se "prično bogata suradnja dodatno unaprijedi".

Švedski kralj se također osvrnuo na suradnju dviju zemalja na različitim područjima, uz ocjenu da još ima prostora za razvoj odnosa na području trgovine i ekonomije. Poručio je da je Švedska prijatelj Hrvatske koja pomno prati "vašu situaciju". "Zanima nas kako Hrvatska napreduje u reformama", kazao je Carl XVI. Gustaf.

Predsjednik Josipović odlikovao je kralja Carla XVI. Gustafa Veleredom kralja Tomislava s lentom i Danicom za promicanje prijateljstva i suradnje na političkom, gospodarskom i kulturnom području između dvije zemlje te promicanje mira, demokracije i međunarodne stabilnosti, a kraljicu Silviju Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom za iznimne zasluge promicanja prijateljstva i razvitka uzajamne suradnje između Hrvatske i Švedske.

Bildt je poznat na ovim prostorima kao međunarodni posrednik tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Od lipnja 1995. do studenog 1995., kada je supredsjedao mirovnom konferencijom u Daytonu, obnašao je dužnost posebnog izaslanika EU-a za bivšu Jugoslaviju, a od prosinca 1995. do lipnja 1997. bio je Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH.

Švedski kraljevski par razgovarat će tijekom dana s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i premijerom Zoranom Milanovićem. U srijedu će kraljevski par obići tvrtke Ericsson Nikola Tesla i DOK-ING te prisustvovati otvorenju izložbe švedskog kipara Carla Millesa u Ateljeu Meštrović u Zagrebu.

Istog dana se u hotelu Westin održava i gospodarski forum "Hrvatska kao novo tržište Europske unije - kako Švedska može biti gospodarski partner"?

Posljednjeg dana posjeta švedski kraljevski par otputovat će u Zadar, gdje će razgledati staru gradsku jezgru, obići Morske orgulje i Pozdrav suncu te Muzej antičkog stakla, a svoj boravak u Hrvatskoj završit će obilaskom ekološke vinarije Škaulj u Nadinu.

Kralj Carl XVI. Gustaf i Josipović na otvorenju Millesove izložbe

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia obišli su u utorak u Zagrebu s predsjednikom Ivom Josipovićem i suprugom Tatjanom Atelijer Meštrović gdje je otvorena izložba Carla Millesa, jednog od najpoznatijih švedskih kipara 20. stoljeća i prijatelja hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića s kojim ga povezuju brojne biografske i umjetničke sličnosti.

Izložba Millesa, koja obuhvaća djela iz njegova ranijeg stvaralaštva, otvorena je u atelijeu na Gornjem Gradu u povodu posjete kralja Carla XVI. Gustafa i kraljice Silvie. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter