Švedski kraljevski par posjetio Zadar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švedskoga kralja Carla XVI. Gustava i kraljicu Silviju trećega dana državnog posjeta Hrvatskoj u Zadru je dočekao zadarski župan Stipe Zrilić, koji ih je poveo u obilazak gradske povijesne jezgre. 

Budući da se kralj zanima za nove i ekološki prihvatljive tehnologije, nezaobilazna postaja bila je poznata turistička znamenitost Morske orgulje i solarna instalacija Pozdrav suncu, a nakon šetnje zadarskom rivom kraljevski par obišao je i stari rimski Forum na kojem je crkva sv. Donata.

Nazočnost švedskog kralja i kraljice na zadarskim ulicama izazvala veliku pozornost građana i turista.

Kraljevski par obišao je i zadarski Muzej antičkog stakla, a ravnatelj muzeja Ivo Fadić rekao je da su uvaženi gosti bili vrlo zadovoljni.

- Mislim da smo čak prekoračili vrijeme protokola jer su i kralj i kraljica bili vrlo zainteresirani. Pokazali smo im cijeli postav, radionicu puhanja stakla, a pokazali smo im i izradu perli i nakita na plameniku, rekao je ravnatelj Fadić.

Posjet švedskoga kraljevskog para Zadru pratile su velike mjere osiguranja. Od ranoga jutra policija je u suradnji s tvrtkom Obala i lučice uklanjala automobile u Ulici Narodnog lista i na Bedemima zadarskih pobuna u blizini crkve sv. Šime, Trga pet bunara i Muzeja antičkoga stakla.

Posjet Zadru, Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj švedski kraljevski par završit će obilaskom ekološke vinarije Škaulja u Nadinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter