Švedska: Terorist planirao ubiti puno ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muškarac koji je poginuo u eksploziji u subotu u Stockholmu nosio je bombu zavezanu oko pojasa i ruksak s bombom te se spremao aktivirati je na mjestu gdje ima puno ljudi, na primjer željeznickoj stanici ili robnoj kuci, no bomba se prije toga aktivirala, rekao je švedski glavni tužitelj.

Policija je skoro sigurna da je napadac bio Tejmur Abdulvahab (28), roden u Iraku, koji je 1992. imigrirao u Švedsku, ali je uglavnom živio u Velikoj Britaniji sa suprugom i djecom.



Islamski militant, koji je u nedjelju prvi identificirao Abdulvahaba u jednoj internetskoj poruci, poslao je ponedjeljak novu izjavu u kojoj upozoava da ce biti novih napada ako Zapadne povuce vojnike iz Afganistana.

"Stokholmska bitka je pocetak nove ere u našem džihadu, a Europa ce postati poprište našeg rata", kaže njegova poruka na arapskom.

Teško je sa sigurnošcu utvrditi da je pisac ovih poruka uistinu bio povezan a Abdulvahabom, no obavještajne službe istražuju to pitanje. Ako su povezani, vjerojatno se radi o grupi koja bi mogla planirati nove napade.

Osobe koje su poznavale Adbulvahaba svjedocile su da je on bio veseo mlad covjek, koji je, medutim, postajao sve radikalniji u svojim politickim pogledima.


Podijeli: Facebook Twiter