Švedska još pokušava riješiti ubojstvo Olofa Palmea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija je dobila stotine novih informacija o ubojstvu premijera Olofa Palmea, javila je danas švedska novinska agencija TT, što je dokaz da Švedska 27 godina poslije vjeruje da može riješiti zagonetku tog ubojstva.

Policija je u četvrtak, na godišnjicu ubojstva švedskog premijera, otvorila telefonsku liniju namijenjenu sakupljanju informacija o tom još uvijek nerasvijetljenom ubojstvu. Javilo se više od 100 ljudi, neki prvi put. Nekoliko tih iskaza bilo je zanimljivo za istragu. "Proučit ćemo ih i ustanoviti koje su informacije nove i koje nisu bile provjerene", rekao je istražitelj Dag Andersson.

Hladnokrvno ustrijeljen na zaleđenom nogostupu u središtu Stockholma dok se sa suprugom pješice vraćao iz kina, Palme i dalje ima posebno mjesto u srcima Šveđana.

Njegov ubojica je uspio pobjeći, odnijevši sa sobom oružje. Christer Pettersson, ovisnik o alkoholu već osuđivan za ubojstvo, kojeg je prepoznala udovica bivšeg socijaldemokratskog premijera Lisbeth Palme, proglašen je krivim u srpnju 1989., ali je nakon žalbe pušten nakon nekoliko mjeseci zbog pomanjkanja dokaza.

U televizijskoj seriji prikazanoj u Švedskoj nakon Božića iznosi se teza da su ubojstvo naručile švedske obavještajne službe. Christer Pettersson neko se vrijeme hvalio ubojstvom, a zatim se predomislio. Naglo je umro 2004. odnijevši tajnu sa sobom u grob. No, za obitelj Palme on je još ubojica. "Moja majka nije sumnjala da je to on", rekao je premijerov sin za tabloid Expressen. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter