Šveđanin Mladovicky svjetski prvak u nadivanju klobasic na beku

Svjetski prvak Misi Mladovicky u akciji
Svjetski prvak Misi Mladovicky u akciji

Ovog je vikenda u Svetom Petru u Šumi održan 5. Međunarodni sajam "S klobasicom u EU" na kojem je više od stotinu izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije i Slovačke predstavilo svoje kobasice, ali i brojne druge proizvode od svinjskog mesa. U sklopu sajma održano je ocjenjivanje kobasica i to u čak pet kategorija. Ocjenjivanju je bio izloženo 56 uzoraka kobasica: devet istarskih kobasica, pet kosnica, 18 specifičnih kobasica, 17 slavonskih kobasica i sedam kulenovih seka, a titulama šampiona okitili su se OPG Udovičić u kategoriji istarske kobasice, Pršutana Bani šampion u kategoriji specifične kobasice, Ari-Agro d.o.o. šampion je u proizvodnji slavonske kobasice, a OPG-a Slađan Novosel u proizvodnji kulenove seke.

Osim majstora kobasičara koji su izlagali proizvode namijenjene tržištu, neki od njih, ali i posjetitelji sajma natjecali su se na 4. Svjetskom prvenstvu u nadijevanju kobasica na „beku“. Na taj su način, u davnini, prije uvođenja metalnih lijevaka, drugih pomagala i naprava, u Istri nadijevale kobasice. Na savinutu vrbu, „beku“, navuče se crijevo koje potom treba nadjenuti smjesom mesa za kobasice. Natjecatelji, njih 16 iz Hrvatske, Srbije, Slovačke i Švedske, imalo je na raspolaganju 20 minuta za nadijevanje što veće količine kobasica, određene tvrdoće i konzistencije. Nakon isteka vremena sve je zadane kriterije s gotovo 1,5 kilograma nadjevenih kobasica zadovoljio Misi Mladovicky iz Švedske. Ovo mu je kaže drugi put na sajmu u Svetom Petru u Šumi, ali i prvo natjecanje u nadijevanju kobasica na "beku". Radostan je zbog ove pobjede koju, kaže, želi podijeliti s kćerima. Sviđaju mu se istarske kobasice, ali i biska s kojom je nazdravio pobjedi. Za nagradu mu je pripao novčani bon od 777 kuna. Drugu nagradu od 444 kune osvojila je Irena Cerić iz Svetog Petra u Šumi, a treću od 222 kune Renata Bedeković iz Zagreba. Natjecanje je pratila brojna publika koja je zdušno navijala za svoje favorite. Na svakom natjecanju, pa tako i na ovom, bilo je uvježbanih znalaca, ali i amatera od koji su se neki po prvi put okušali u ovom poslu, a upravo je njihova nespretna vještina davala draž natjecanju i izazivala salve smijeha gledatelja koji su pratili svaki potez nadijevanja kobasice.

Prije svjetskog prvenstva u nadijevanju kobasica na „beku“ u šatoru na supetarskom Placu predstavljani su partneri sajma -Dani srednje europskih kobasica, a to su: Csabai kolbaszklub iz Egyesületa u Mađarskoj, Društvo salamarjev iz Sevnice u Sloveniji, Udruga Lemeški kulen iz Svetozar Miletića, Kobasičijada Turija iz Turije, Šidska svinjokolja i kobasičijada iz Srbije, Hrvatska zajednica "August Šenoa" iz Pečuh u Mađarskoj. Njihove su proizvode u sajamskom prostoru, u sportskoj dvorani, posjetitelji mogli kušati i nabaviti po pristupačnim cijenama. Uz kobasice i razne proizvode od svinjskog mesa, na sajmu su se mogli nabaviti i razni drugi poljoprivredni proizvodi OPG-ova iz raznih krajeva Istre i drugih krajeva Hrvatske. Bilo je tu i rukotvorina, ali i poljoprivrednih strojeva.

Lani je promovirano prvih sedam vitezova od kobasica, dakle osoba koje su djelom, tijelom i jelom posvećene kobasicama i zato, kažu, s pravom nose ovaj prestižni naslov. U njihov red zahvaljujući zaslugama na 5. Međunarodnom sajmu „S klobasicom u EU“ u red vitezova kobasica primljeni su: Miroslav Medurić Čiča, Josip Stjepić, Braslav Mirošević i Jozsef Hari. Čiča iz Turije utemeljitelj je Kobasičijade Turija, a sudjelovao je u rušenju nekoliko Ginisovih rekorda. Karlovčanin Stjepić direktor je tvrtke koja proizvodi začine i opremu za mesne proizvode, Mirošević iz Sevnice vrhunski je stručnjak u ocjenjivanju salama, pa je često član mnogih ocjenjivačkih žirija u Sloveniji i Hrvatskoj. Vitez Hari iz Pečuha vrstan je poznavatelj srednjoeuropskih kobasica, rekao je između ostaloga predstavljajući vitezove, Davor Dretar Drele, koji je svojim duhovitim dosjetkama cijelo vrijeme uveseljavao publiku. Kobasičarski stručnjaci u red vitezova od kobasica primljeni su pred starim članovima polaganjem svečane prisege pred meštrom Marijom Bratulićem, načelnikom Općine Sveti Petar u Šumi i glavnim organizatorom supetarskog sajma "S klobasicom u EU".

Završni dan sajma započeo je "Istarskim doručkom" u organizaciji Etnografskog muzeja Istre kao podstrek istarskim hotelijerima i ugostiteljima da u svoje jelovnike uvrste više namirnica domaćih proizvođača. Predstavljeno je i vino sajma, malvazija "In Sylvis" mladih supetarskih vinara Marka i Lare Zgrablić, a posjetitelje su cijelo vrijeme zabavljali pučki svirači, tamburaši, a u večernjim satima popularni Mejaši i Učiteljice te Klapa Nevera iz Rijeke. Organizator sajma je Općina Sveti Petar u Šumi, generalni pokrovitelj je Istarska županija, a pokrovitelji su predsjednica Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Ministarstvo poljoprivrede, Grad Zagreb, Hrvatska gospodarska komora, Turistička zajednica središnje Istre i Udruga senzornih analitičara Gustus. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter