Šveđani u Istri snimaju popularni reality show


Kamere na sve strane. Klapa 1, klapa 2 - snima se, poligon s preprekama - tek je dio atmosfere i događaja što su se u četvrtak odvijali na platou ponad modrozelenog Limskog kanala, nedaleko od povijesnog Kloštra. Nije riječ o snimanju trilera, vojne vježbe ili reklame, već o reality showu koji od 2. do 26. rujna u Istri na čak 50 lokacija snimaju, ni manje ni više nego Šveđani.

Poznat švedski show "Mästarnas mästare" ili "Šampion nad šampionima" producira švedska državna televizija SVT i produkcijska kuća Meter film.

Dolaskom na set stječemo dojam da smo upali na snimanje poznate švedske trilogije "Millenium" Stiega Larssona, a to jedino i samo zahvaljujući jeziku koji smo slušali gledajući napete filmove snimljene po iznimno popularnim djelima švedskog književnika i novinara. Jedina šteta je što ne razumijemo ni riječ švedskog pa tijekom seta ne možemo uhvatiti komentare bivših sportaša koji sudjeluju u showu natječući se u zanimljivim sportskim igrama.

"Šampion nad šampionima" će se prikazivati na prvom programu SVT-a sljedeće godine. Riječ je o vrlo popularnom serijalu koji prati 2,3 milijuna gledatelja po epizodi, a prikazat će se ukupno deset epizoda od kojih svaka traje sat vremena.

Razlog popularnosti emisije je što su natjecatelji redom proslavljeni bivši sportaši, osvajači olimpijskih medalja, svjetskih prvenstava među kojima se na zanimljiv i dinamičan način traži pobjednik. U svakoj epizodi se organiziraju razna natjecanja, a od natjecatelja se traži izuzetna fizička i psihička izdržljivost. Dva najslabije plasirana iz svake emisije idu na noćni duel u kojem poraženi napušta emisiju. Prikazuje se i njihov boravak u kući u kojoj su smješteni, tako da ih gledatelji imaju priliku bolje upoznati i prisjetiti se njihovih sportskih uspjeha.

Snima se na čak 50 lokacija, a neke od njih koje su nam Šveđani otkrili su kamenolom Montraker u Vrsaru, bungalovi Moj Mir u Savudriji, Oprtalj, vinogradi u Brtonigli, plaže u Kanegri i u Umagu, Završje, Čepić, Čepićko polje.

- Zašto smo odabrali ove lokacije? Zato jer želimo pokazati Hrvatsku, vašu zemlju koju najljepše prikazuje more, nebo i zelenilo. To pokušavamo dobiti na svakom snimanju, doći do onog što je tipično za Hrvatsku. U posadi je 60 ljudi s 20 kamera, rekla nam je Ana Barata, PR agentica švedske državne televizije SVT.

No, odluka o snimanju emisije u Hrvatskoj nastala je i kao rezultat višegodišnjih kontakata produkcijske kuće Meter film i predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Stockholmu, koje je uz pomoć Glavnog ureda HTZ-a i sustava turističkih zajednica uspjelo naći prikladne lokacije za snimanje i kuću u kojoj će boraviti natjecatelji. (T. GRBIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter