Šveđani proglasili Istru najboljom vinskom regijom 2017. godine

Gosti iz Švedske u Parentiumu su kušali vina iz petnaestak istarskih vinarija(Davor ŠIŠOVIĆ)
Gosti iz Švedske u Parentiumu su kušali vina iz petnaestak istarskih vinarija(Davor ŠIŠOVIĆ)

Švedska vinska udruga Munskänkarna proglasila je Istru najboljom vinskom regijom za 2017. godinu, a svečanost dodjele tog priznanja udruzi Vinistra upriličena je ove subote u porečkom hotelu Laguna Parentium. Udruga Munskänkarna inače okuplja 26.000 švedskih vinoljubaca organiziranih u 170 sekcija u Švedskoj i drugim zemljama svijeta, primjerice u Finskoj, Španjolskoj, Portugalu, Španjolskoj i Belgiji. Ova udruga postoji od 1958. godine, a posljednjih godina vinskim regijama godine proglašavala je Donju Austriju, Montsant i Priorat u Španjolskoj, te Napa Valley i Sonomu u SAD-u.

"Švedska ima skromnu proizvodnju vina, ali zato ima jako mnogo ljubitelja vina, a titula najbolje vinske regije godine najprestižnija je koju dodjeljujemo. Prošle godine su članovi naše udruge dobro istražili vinsku ponudu Istre, u siječnju ove godine posvetili smo Istri glavnu temu našeg vinskog časopisa, a sada cijeli Upravni odbor naše udruge boravi u Istri kako bi se uvjerio da smo dobro odlučili, i večerašnja dodjela Grba udruge Munskänkarna Istri kruna je procedure našeg izbora najbolje vinske regije. Kroz cijelu 2017. godinu Istra će biti naš vinski partner, a mi ćemo u Švedskoj posebno poticati naše sunarodnjake da posjete Istru i kušaju ovdašnja vina", rekla je predsjednica udruge Munskänkarna Lena Stahl uručujući priznanje predsjedniku Vinistre Nikoli Benvenutiju. Zahvaljujući se na ovom priznanju Benvenuti je rekao je ovaj naslov za istarske vinare velika čast, ali i sjajna prilika da svoja vina predstavi na velikom tržištu Švedske.

Svečanosti u hotelu Laguna Parentium prisustvovao je i švedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt, koji je u svom obraćanju istarskim vinarima i svojim sunarodnjacima priznao da je i sam veliki ljubitelj vina i član udruge Munskänkarna. "Titula najbolje vinske regije za Istru nama Šveđanima šalje poruku o osebujnosti ovdašnjeg terroirea koji daje izvrsna vina, ali i o jedinstvenosti ove regije, o njenoj povijesti i multikulturalnosti. Istra ima svoje more, svoje vino, svoju hranu i svoje, meni možda najdraže, maslinovo ulje, a Švedska je spremna s Istrom ući u posao i tim dobrima trgovati", poručio je ambasador Schmidt. U ime istarskog župana, njegov izaslanik, porečki dogradonačelnik Loris Peršurić, pozdravio je ovaj vinski događaj i najavio jedan drugi, predstojeću 24. Vinistru, koja će biti obilježena i veseljem zbog konačne odluke Europske komisije da prizna istarski teran.

Za desetak članova upravnog odbora udruge Munskänkarna na svečanosti u hotelu Parentium priređena je degustacija vina istarskih vinarija Agrolaguna, Franc Arman, Benvenuti, Coslovich, Demark, Dobravac, Fiore, Geržinić, Kabola, Monte Rosso, Pilato, Pjenušci Peršurić, Ritoša, Rossi, San Martino i Trapan. Članovi ove švedske udruge u Istri inače borave od srijede, a u ovih nekoliko dana uoči svečanosti u Parentiumu obišli su vinarije Agrolaguna u Poreču, Matošević u Krunčićima, Kozlović u Momjanu te Degrassi u Savudriji, a posjetili su i nekoliko istarskih turističkih znamenitosti poput pulske Arene. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 - GO03383212.jpg

 

I švedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt član je udruge vinoljubaca Munskänkarna

Snimio: Davor ŠIŠOVIĆ

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter