Šveđani hrvatskoj vladi predali ponudu za Gripene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izaslanstvo švedske državne agencije za trgovinu oružjem FXM predalo je danas ponudu hrvatskoj vladi za švedske borbene zrakoplove tipa Gripen kojima bi se zamijenili borbeni zrakoplovi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva MiG 21 koji su u uporabi još od Domovinskog rata.

"Švedska vlada predala je ponudu za prodaju osam Gripen zrakoplova, a u ponudi su i tehnička potpora, trenažni plan za pilote i prateće osoblje te odgovarajuće mogućnosti financiranja", rekao je na konferenciji za novinare direktor FXM programa za Hrvatsku Jerry Lindbergh.

Riječ je o desetogodišnjem zajmu za te zrakoplove, rekao je, odbijajući govoriti o cijeni i drugim pojedinostima ponude.Prihvati li hrvatska vlada švedsku ponudu, prvi bi hrvatski Gripeni mogli poletjeti u siječnju 2014., točnije godinu dana nakon potpisa ugovora.

Na novinarsko pitanje hoće li švedska strana kupiti riječko Brodogradilište "3. maj", o čemu su pisali neki mediji, Gauffin je odgovorio kako su mediji o toj prodaji špekulirali.

Dodao je da se nisu koncentrirali na neko određeno brodogradilište te da će se s Ministarstvom gospodarstva dogovoriti o suradnji i ulaganju u hrvatsko gospodarstvo, pa i u brodogradilišta.

Kako ističu u Gripenu, u ovom trenutku njihovim borbenim zrakoplovima koristi se ratno zrakoplovstvo pet zemalja - Švedske, Mađarske, Češke, Tajlanda i Južne Afrike, a Švicarska je u studenome prošle godine odlučila da će Gripen biti dio njezine protuzračne obrane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter