Šveđane interesiraju modeli razvoja ruralnog turizma

Predstavnici Falköpinga na razgovoru sa Žulićem (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Predstavnici Falköpinga na razgovoru sa Žulićem (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzet je domaćin međunarodne konferencije na kojoj ovog tjedna gostuju predstavnici svih osam partnera EU projekta REN- Rural Europe Network iz pet europskih zemalja; Hrvatske, Italije, Švedske, Finske i Španjolske. Švedska općina Falköping zainteresirana je za uspostavu čvršće suradnje pa su voditelj projekata infrastrukture i logistike Leif Bigsten i voditelj službe komunikacija Pascal Tshibanda, u Buzet stigli dan ranije od ostalih sudionika konferencije kako bi sa gradonačelnikom Sinišom Žulićem razgovarali o mogućnostima buduće suradnje između dvije jedinice lokalne samouprave.

Otpad kao poticaj razvoju industrije

- Svrha projekta REN je upoznavanje i umrežavanje ljudi iz različitih krajeva Europe. Surađujući na dvije dosadašnje konferencije, shvatili smo da s Buzetom najbolje surađujemo jer su nam najsličniji od svih ostalih partnera i možemo puno naučiti jedni od drugih. Posebno nas zanimaju postignuća u razvoju ruralnog turizma unutrašnje Istre, jer se mi također baziramo na ruralnom turizmu i prirodnim resursima. S druge strane možemo prenijeti naša iskustva u održivom razvoju i recikliranju otpada i njegovog korištenja kao poticaj razvoju industrije i gospodarstva, rekao je Bigsten.

U Buzetu su prihvatili inicijativu Falköpinga. - Zainteresirani smo s njima razviti neke modele suradnje, eventualne projekte koje možemo financirati preko EU fondova. Švedska je vrlo razvijena zemlja i impresioniran sam modelom decentralizacije i regionalizacije gdje 70 posto svih prihoda ostaje na lokalnoj razini kako bi gradovi i općine mogli svojim građanima pružati sve potrebne usluge, u odnosu na naših 10 posto gdje je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih europskih zemalja, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Bio plin iz otpada stočnih farmi

Zanimljivo je, rekao je Žulić, da na 32.000 stanovnika u Falköpingu imaju tri tisuće zaposlenih u gradskoj administraciji no u to su uključene škole, zdravstvene i socijalne usluge. Falköping je jedna jako proaktivna zajednica koja u suradnji sa gospodarstvom pokušava ići ispred svog vremena. Poput Buzeta to je pretežno ruralno, relativno slabo naseljeno područje sa 37 stanovnika na četvorni kilometar, ali za razliku od Buzeštine, gotovo 70 posto zemlje se obrađuje.

Falköping je stočarski kraj gdje uzgajaju čak 35.000 krava. Žulić je bio posebno impresioniran činjenicom da ovo švedsko područje svoj razvoj, između ostalog temelji na recikliranju otpada s farmi i domaćinstava.

- Pokušavaju upravo poljoprivredu koristiti ne samo radi proizvodnje poljoprivrednih proizvoda već u službi razvoja energetskih potencijala. Do sada već oko 10.000 vozila na njihovom području vozi na bio plin koji se proizvodi iz bio otpada iz stočnih farmi i domaćinstava. Pored toga, jako veliki postotak tog otpada kompostiraju kako bi uložili u proizvodnju ekološke hrane kojom su vrlo konkurentni na tržištu i na čemu također baziraju svoj razvoj, prenio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter