Svećenikova djeca Vinka Brešana u kinima

Don Fabijan (Krešimir Mikić) u akciji bušenja kondoma
Don Fabijan (Krešimir Mikić) u akciji bušenja kondoma

Autor najgledanijih hrvatskih filmova "Kako je počeo rat na mome otoku?" i "Maršal", Vinko Brešan, uskoro stiže u kina s najnovijim filmom "Svećenikova djeca", po scenariju Mate Matišića i njegovoj istoimenoj kazališnoj predstavi te u distribuciji Continental Filma. Film je najavljen za iduću, jubilarnu 60. Pulu te je predstavljen na kraju ovogodišnjeg pulskog festivala zajedno s još osam igranih filmova.

Kao što je već poznato, radnja ove komedije događa se na dalmatinskom otoku, na kojem mladi i nadobudni svećenik don Fabijan (Krešimir Mikić) počinje bušiti zapakirane kondome ne bi li povećao natalitet u mjestu. S tim se ciljem udružuje s prostodušnim trafikantom (Nikša Butijeri) i pomahnitalim apotekarom (Dražen Kühn) pa zajedno ukidaju svu kontracepciju na otoku. Nakon početnih uspjeha, mnogih poroda i vjenčanja, kada otok postane svjetska vijest koja okuplja radoznale, stvari se počinju komplicirati pa mora doći i sam biskup...

Film sufinancira Hrvatski audiovizualni centar, produkcija je Interfilma, a podržao ga je i Eurimages. Brešan tako nastavlja tradiciju da svoje filmove pošalje u kina prije pulskog festivala. Tu je praksu započeo s "Maršalom", i to u Labinu. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter