"Svećenikova djeca" u borbi za europskog Oscara


Hit-komedija "Svećenikova djeca" redatelja Vinka Brešana jedan je od pet kandidata za Europsku filmsku nagradu, popularno nazvanu "europski Oscar" u kategoriji najbolje europske komedije, a pobjednici će biti objavljeni na svečanoj dodjeli koja će se održati 7. prosinca u Berlinu, objavljeno je danas u sklopu Festivala europskog filma u Sevilli.

"Svećenikova djeca", u produkciji Interfilma, našla su se uz rame s europskim filmskim hitovima kao što su "Sve što trebaš je ljubav" danske oskarovke Susanne Bier te "Putnici ljubavnici" Pedra Almodóvara, koji su također finalisti u ovoj kategoriji, kao i talijanski film "Dobrodošli, predsjedniče!" redatelja Riccarda Milanija, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Nominacija "Svećenikove djece" za najbolju europsku komediju jedan je od najvećih recentnih međunarodnih uspjeha hrvatske kinematografije. U povodu nominacije redatelj Vinko Brešan rekao je da svaki film, pa i "Svećenikova djeca", teži umjetničkoj verifikaciji.

- Europska filmska akademija najviša je europska institucija koja njeguje film kao umjetničko djelo. Nominacija EFA-e "Svećenikovoj djeci" definitivna je potvrda da umjetnički dosezi hrvatskog filma pripadaju europskom vrhu. Mene osobno veseli da je život "Svećenikove djece" ovime zaokružen: od prepoznavanja od strane hrvatske kinopublike do prepoznavanja od strane europske filmske struke, dodao je Brešan.

U kategoriji najboljeg europskog filma našli su se talijanski film "Najbolja ponuda" Giusuppea Tornatorrea, francusko-belgijsko-španjolski "Adele: Poglavlja 1&2" Abdellatifa Kechichea, španjolsko-francusko-belgijska koprodukcija "Snjeguljica" Pabla Bergera, talijanski "La grande bellezza" Paola Sorrentina, njemački "Ajme meni" Jana Olea Gerstera i belgijsko-nizozemski "Alabama Monroe" Felixa van Groeningena. 

Dodjeli će prisustvovati svi značajni europski filmski redatelji, producenti i europske glumačke zvijezde, a samu dodjelu prenosit će televizije u 80 zemalja širom svijeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter