Svećenikova djeca najbolja na festivalu u Portugalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski film "Svećenikova djeca", redatelja Vinka Brešana, osvojio je nagradu "Zlatni delfin" za najbolji igrani film na međunarodnome filmskom festivalu "Festroia" u Portugalu.

Ovogodišnja 30., jubilarna "Festroia" održana je od 5. do 15. lipnja u Setubalu u Porugalu, a bila je posvećena njemačkoj kinematografiji, izvijestila je danas produkcija Interfilm.

Film "Svećenikova djeca" nastao je po motivima istoimene drame Mate Matišića i u produkciji Intefilma, a s više od 158 tisuća gledatelja najgledaniji je hrvatski film u 21. stoljeću.

Svjetsku premijeru imao je na Filmskome festivalu u Karlovym Varyma, a osvojio je i nominaciju Europske filmske akademije za Najbolju komediju 2013. godine. Film je otkupljen za kino distribuciju u 29 zemalja na četiri kontinenta.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn, Marija Škaričić, Goran Bogdan i Jadranka Đokić. Radnja filma vrti se oko mladog svećenika koji dolazi na mali neimenovani dalmatinski otok na kojem se, u nadi da će povećati natalitet izumirućeg otoka, udružuje s lokalnim prodavačem i ljekarnikom.

Tijekom deset festivalskih dana ove godine u Setubalu prikazano je 188 filmova iz 40 zemalja, među kojima i 35 njemačkih filmova. Festival je otvoren njemačkim filmom Anne i Dietricha Brugemanna "Kreuzweg" ("Križni put") pričom o obitelji katoličkih funadamentalista, koji je ove godine na Međunarodnome filmskom festivalu u Berlinu osvojio "Srebrnoga lava" za najbolji scenarij. (Hina) 

 


Podijeli: Facebook Twiter