"Svećenikova djeca" ipak bez europskog Oscara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagrada EFA za najbolji europski film, europski pandan američkom Oscaru, na sinoćnjoj svečanoj dodjeli u Berlinu pripala je talijansko-francuskoj crnoj komediji "Velika ljepota" Paola Sorrentina, a najbolji europski glumac i glumica su Talijan Toni Servillo i Belgijanka Veerle Baetens.

Sorrentinov film, u kojemu postavlja vrtoglavu moralnu beživotnost svojih protagonista nasuprot bezvremenske i indiferentne ljepote Rima u ljeto, redatelju je donio i proglašenje najboljim europskim redateljem, glumcu Toniju Servillu nagradu za najboljeg europskog glumca, a Cristianu Travaglioliju za najbolju montažu.

Po mišljenju žirija - u kojemu su bili finski skladatelj Tuomas Kantelinen, redatelj i producent iz Italije Francesco Ranieri Martinotti, organizator međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma Karel Och, španjolski producent Simon de Santiago Areizaga, francuski urednik Herve Schneid, filmaš iz Švedske Marek Septimus Wieser i bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić - najbolji europski scenarij napisao je Francois Ozon za svoj film "U kući".

Flamanska glumica Veerle Baetens nagradu za najbolju glumicu dobila je za ulogu u filmu "Krah slomljenog kruga" Felixa van Groeningena. Na pozornicu se popela i glumačka diva Catherine Deneuve, kojoj je uručena nagrada Europske akademije za životno djelo, dok je nagrada za doprinos europskog filma svjetskoj kinematografiji dodijeljena Pedru Almodovaru. Nagrada za najbolju glazbu otišla je Enniju Morriconeu za glazbu u filmu "Najbolja ponuda" Giuseppea Tornatorea.

Treći put u povijesti Europske akademije u uži izbor za neku od nagrada ušao je i jedan hrvatski film, "Svećenikova djeca" Vinka Brešana, nominiran u kategoriji za najbolju komediju. Nagradu je odnio film "Ljubav je sve što trebaš" danske redateljice Susanne Bier.

Najveće otkriće godine je film "Oh Boy" Jana Olea Gerstera, Paco Delgado dobio je nagradu za kostimografiju u španjolskoj crno-bijeloj verziji Snjeguljice "Blancanieves" Pabla Bergera, Sarah Greenwood nagrađena je za produkciju u "Ani Karenjinoj", a producentica Ada Solomon za najbolju europsku koprodukciju.

Nagrada People's Choice Award otišla je francusko-portugalskoj koprodukciji "Zlatni kavez" redatelja Rubena Alvesa.

Svečanosti dodjele 26. europskih filmskih nagrada u berlinskom Haus der Berliner Festspiele nazočili su brojni filmaši, članovi Europske filmske akademije te devetstotinjak gostiju - nominiranih filmaša i dobitnika nagrada, kao i članovi žirija, a prenošena je uživo u 17 europskih zemalja te uživo na internetu.

Na popisu gostiju ove su godine bili i njemački glumci i glumice Moritz Bleibtreu, Hanna Herzsprung, Julia Jentsch, Ulrich Matthes, Katja Riemann i Maria Schrader, kao i povjerenica Europske unije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou, gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit te dobitnici počasnih nagrada Deneuve i Almodovar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter