"Svećenikova djeca" - dosad najbrešanskiji film

Krešimir Mikić glumi mladog svećenika don Fabijana koji odlučuje povećati natalitet na malom otoku
Krešimir Mikić glumi mladog svećenika don Fabijana koji odlučuje povećati natalitet na malom otoku

"Svećenikova djeca", novi film Vinka Brešana koji kroz humornu priču o svećeniku i njegovoj neobičnoj pronatalitetnoj politici oštro kritizira ustroj Katoličke crkve, prikazan je danas na novinarskoj projekciji u kinu Cineplexx Centar Kaptol, gdje će imati premijeru 27. prosinca.

Film počinje dolaskom mladog svećenika don Fabijana (Krešimir Mikić) u službu na mali dalmatinski otok. Kako bi povisio natalitet, u suradnji s prodavačem na kiosku (Nikša Butijer) i ljekarnikom (Dražen Kuehn) kreće u misiju bušenja kondoma. Njihova akcija rezultira nizom poroda, ali i nesretnim slijedom događaja koji filmu, najavljenom kao komedija, daje sasvim drugačiju notu.

Riječ je o adaptaciji istoimene drame pisca, scenarista i skladatelja Mate Matišića, koji je za film napisao scenarij i glazbu. Matišić je već skladao glazbu za Brešanove uratke, a i film "Nije kraj" nastao je na predlošku Matišićeve drame "Žena bez tijela".

Brešan je, na konferenciji za novinare nakon projekcije, rekao da je više od petnaest godina upoznat s tom Matišićevom dramom i znao je da ima potencijal za film, ali nije znao kako pristupiti tekstu koji "ima humorni diskurs, ali žanrovski nije komedija". Po njegovim riječima, priča o svećeniku koji buši kondome najbolje može proći u tom žanru, a iako je već dvije komedije radio na otoku, trebalo mu je puno vremena da se domisli da je upravo otok najbolje mjesto na kojemu se takva ideja može provesti.

Upitan očekuje li reakciju iz crkvenih redova s obzirom na "osjetljivu" temu filma, Brešan je rekao da ne zna hoće li biti prozvan, ali da mu je to i svejedno. Hrvatska je luda zemlja, sve je moguće, vidimo u kojem smjeru ide školstvo, a sve o čemu se priča je zdravstveni odgoj, dodao je.

Producent Ivan Maloča iz Interfilma rekao je da su im već zbog samog naslova filma bila zatvorena vrata za snimanje u crkvama, ali su ipak uspjeli prenijeti pravi dojam interijera i eksterijera Prvića Šepurine u kojemu je film sniman, sa svim preprekama jednog tako malog i izoliranog otoka.

Dražen Kuehn ocijenio je da je taj film "dosad najbrešanskiji, redatelj je pokazao svu raskoš svoga talenta", a Matišić da film slijedi njegovu dramu, koja je u nekim dijelovima i "žešća", ali da je scenarij promijenjen onoliko koliko je to bilo nužno.

U filmu još glume Marija Škaričić, Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Lazar Ristovski, Zdenko Botić, Filip Križan i mnogi drugi. Nakon premijere pred zagrebačkom publikom, film 3. siječnja kreće u hrvatsku kinodistribuciju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter