Svecenik preporucio kradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ocito je svecenik Tim Jones spavao na satovima vjeronauka jer je na misi prošle nedjelje svojim župljanima dao savjet kako je najbolji nacin borbe protiv besparice krada po ducanima. Anglikanski svecenik iz Yorka je naglasio kako time nece prekršiti osmu Božju zapovijed jer je "dopušteno uzimati hranu ako nemaju što za jesti". Šokirana zajednica, policija i lokalni politicari brzo su osudili svecenikov savjet.

"Moj savjet vjernicima je da kradu." rekao je svecenik svojoj kongregaciji u St. Lawrenceu i St. Hildi koje se nalaze u engleskoj pokrajini York.

"Ne dijelim vam ove savjete jer mislim da je krada dobro djelo, ili zato što smatram da je bezazleno, jer nije ni jedno ni drugo. Zato molim vjernike da ne kradu od malih obiteljskih kompanija vec od velikih nacionalnih firmi, jer ce se teret toga prenijeti na cijelo društvo koje ce morati placati više cijene u ducanima. Nemojte uzimati više nego što vam treba. Nemojte protumaciti ove savjete kao jednostavni poziv ljudima da kradu. U društvu je stvorena klima u kojoj ljudima ne preostaje mnogo osim kriminala. Neki pojedinci su se okrenuli prostituciji kako bi preživjeli, no život im je nocna mora pa su se cak i pokušali ubiti. Radije bih da kradu", rekao je svecenik.

Glasnogovornik policije Yorkshirea rekao je da je krada kriminalno djelo, a opravdavanje iste je krajnje neodgovorno. Okretanje kriminalu samo ce pogoršati situaciju.

Nadbiskup Yorka Richard Seed je izjavio: "Engleska crkva nikome ne savjetuje da krade ili krši zakon. Otac Tim Jones postavlja prava pitanja, ali krada nije rješenje tih problema."


Podijeli: Facebook Twiter