Svecenik pedofil u zatvor na tri godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud potvrdio je trogodišnju zatvorsku kaznu sveceniku i vjeroucitelju Dragi Ljubicicu (65), bivšem župniku crkve sv. Lucije u Banjolu na Rabu, kojeg je sutkinja Opcinskog suda Tatjana Cargonja prije dvije godine nepravomocno osudila zbog bludnicenja nad petoricom djecaka u dobi izmedu deset i dvanaest godina.

Nakon što je sredinom lipnja 2007. slucaj otkriven, župnik je priveden u istražni centar Županijskog suda. No ubrzo je pušten, ali uz izrecenu mjeru opreza, strogu zabranu komuniciranja s oštecenicima i njihovim roditeljima, odnosno obiteljima. U meduvremenu se pismom oglasio biskup Krcke biskupije Valter Župan u kojem objašnjava da je Ljubicic razriješen župnicke dužnosti u župi Banjol, odnosno crkvi svete Lucije te da ce biti smješten u Domu za svecenike, odnosno samostanu sv. Josipa u Krku. Na izvjestan nacin taj se postupak cinio izoliranjem svecenika do pravomocnosti presude.

Sudenje se, podsjetimo, odvijalo iza zatvorenih vrata suda za mladež, no sutkinja Cargonja je prilikom izricanja jedinstvene kazne naglasila da je iskaz maloljetnih žrtava bio presudan.

- Iskazi oštecenih maloljetnika su vjerodostojni i kvalitetni, odgovaraju psihologijskom nalazu nacina i držanja prilikom njihova svjedocenja, to je samo potvrdilo neugodnu situaciju koju su djeca proživjela. Brojnost i dužina kaznenih djela, bludnicenje nad petoricom djecaka od 2003. do 2007. godine, upucuju na upornost, a ono što posebno daje težinu jest iskorištavanje povjerenja izmedu vas kao svecenika i maloljetnih oštecenika. Djeca prema sveceniku, odnosno vjeroucitelju imaju poseban odnos, prihvacaju sve radnje pa i to cijenim otegotnim okolnostima u visini presude, kazala je sutkinja Cargonja pri izricanju presude.

Jedan dio javnosti kategoricki je otklanjao mogucnost sumnje u svecenikovo bludnicenje govoreci da "Božja ruka tako što ne može uciniti", no sud se i u drugom stupnju priklonio iskazima petorice djecaka da su svecenikove ruke ipak bile «nemirne».

Vijest o pravomocnoj presudi sveceniku Ljubicicu komentirao je Danijel Delonga, voditelj ureda za odnose s javnošcu Rijecke nadbiskupije.

- Ako je odluka suda konacna, valja je poštivati. O detaljima sudenja Rijecka nadbiskupija nije obaviještena jer nije nadležna za spomenutog svecenika. O njegovoj daljnjoj sudbini unutar Crkve odlucivat ce krcki biskup. Trenutno možemo samo ponoviti da je Crkva spremna sankcionirati ovakve slucajeve kada se krivnja dokaže. Pored toga, potrebno je brinuti i za sve koji su takvim postupcima ošteceni te izraziti žaljenje i pokazati suosjecanje, komentirao je Delonga.


Podijeli: Facebook Twiter