Svećenik Baf tvrdi da nije "pipkao djevojčice"

Crkva sv. Jeronima u Vižinadi (M. ANGELINI)
Crkva sv. Jeronima u Vižinadi (M. ANGELINI)

"Bio sam prije otprilike mjesec dana na saslušanju u Puli. To je zloba, napad na čovjeka. Nedavno sam od državnog odvjetništva dobio obavijest da je obustavljen postupak protiv mene", izričit je  velečasni Alojzije Baf, 81-godišnji župnik iz Vižinade.

Demantira napise nekih medija da je optužen zbog neprimjerenog ponašanja prema djeci i maloljetnim osobama odnosno, kako se tvrdi, "pipkanja". U jednom dnevnom listu navedeno je da velečasnom, ako bude osuđen, "prijeti kazna do tri godine zatvora", pa se može pretpostaviti da bi se u slučaju optuženja moglo raditi o kaznenom djelu bludnih radnji.

O navodnom neprimjerenom ponašanju župnika prema djevojčicama, ali i ženama u župi u kojoj služi već 35 godina, taj dnevni list pisao je i u rujnu prošle godine prenoseći sadržaj letka koji se tada pojavio u Vižinadi i bio pričvršćen na vrata crkve na mjesnom groblju Božje Polje.

"Mi smo skupina intelektualaca, roditelja i župljana Vižinade i obraćamo vam se s molbom da smijenite župnika Alojzija Bafa i dodijelite nam novog. On je seksualno nesputan i ne pridržava se celibata. Više naših župljanki pokušao je seksualno zavesti. Nama ga je dosta, trpimo ga 33 godine. Vrijeme je za novog, normalnog i kvalitetnog župnika, a ovog umirovite. U protivnom ćemo poduzeti zakonom dozvoljene mjere štetnije za našu Crkvu", pisalo je u letku.

Vjernici (koji su cijelo vrijeme ostali anonimni, op. a.) tada su, po pisanju istog lista, letak poslali i Porečkoj i pulskoj biskupiji, no nitko nije reagirao. Ali, reagirali su javno neki vjernici iz Vižinade koji su svojim punim imenima i prezimenima stali u obranu župnika.

Velečasni Baf sada, devet mjeseci nakon pokretanja cijele priče kaže da "svi znaju otkuda to dolazi, otkuda je krenulo" i pojašnjava da je prijavu protiv njega podnijela njegova susjeda. (M. KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter