Svečanost za 69. obljetnicu bataljuna "Pino Budicin"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu 69. obljetnice osnutka bataljuna "Pino Budicin", koja će se svečano obilježiti na Stanciji Bembo, danas su u prostorima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinja njeni dopredsjednici Petar Fatorić i Katerina Juričić održali konferenciju za novinare. Tom su prigodom, uz podsjećanje na povijesni značaj  bataljuna, pozvali žitelje Istre da nazoče svečanosti koja će se održati u subotu 6. travnja, u 11 sati na toj stanciji.

Govoreći o važnosti bataljuna, Fatorić je istaknuo da on "predstavlja simbol borbe pripadnika talijanske narodnosti, koji su zajedno s Hrvatima i Slovencima s oružjem u ruci kovali zajedništvo i suživot koji i danas baštinimo".

- Pripadnici bataljuna najvećim su dijelom bili talijanske narodnosti, i to iz čitave Istre. Upravo stoga gotovo da i nema građana Istre koji nije čuo za Stanciju Bembo i djelovanje ovog bataljuna, koji je ime dobio po narodnom heroju Pinu Budicinu, političkom sekretaru KPH za Rovinj, članu Oblasnog komiteta KPH za Istru te članu ZAVNOH-a, koji je 7. veljače 1944. godine uhićen u Rovinju te dan kasnije strijeljan na Valdibori, rekao je Fatorić.

O borbenom putu samog bataljuna govorila je Katerina Juričić, podsjetivši pritom i na službene brojke. Bataljun "Pino Budicin" bilježi 75 poginulih boraca, 120 nestalih i 150 ranjenih.

- Dvjestotinjak je pripadnika bataljuna odlikovano, a danas ih je samo četvero živo u Rovinju, podsjetila je Juričić. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter