Svečanost u čast Sv. Jurja i Dana Općine Oprtalj

Ovogodišnji laureati s općinskim predstavnicima (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ovogodišnji laureati s općinskim predstavnicima (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Usprkos svim problemima uspjeli smo ostvariti neke planirane projekte, zadržavati likvidnost, sa manje ili više poteškoća izvršavati zakonske obveze, istaknuo je načelnik Aleksander Krt na svečanosti u čast Sv. Jurja, oprtaljskog zaštitnika kojom se obilježava i Dan Općine Oprtalj.

Krt je posebno izdvojio zonu poticajne stambene izgradnje "Kavi" gdje se gradi druga kuća, treća je ugovorena, a i za ostale parcele postoji interes te naglasio da se tim projektom konkretno  pomaže mladima da ostanu ili se vrate živjeti u rodni kraj.

- Značajan projekt za poboljšanje infrastrukture bila je rekonstrukcija nerazvrstanih cesta iz IPARD programa u iznosu od 2,2 milijuna kuna. Nepravedno i nejasno smo ostali bez 225.000 kuna koje nam agencija za plaćanje nije priznala, a što najviše smeta je nismo dobili odgovor zašto je tako, istaknuo je Krt.

Oprtaljski načelnik najavio je da se pripremaju za kandidiranje za sredstva EU fondova sa projektima daljnje modernizacije nerazvrstanih cesta Fakini-Golubići-Bencani, uređenje doma za DVD u Sv. Luciji, kulturnog centra Sv. Jeronim u Zrenju, parka Oprtaljski vrtovi u Oprtlju.

Obraćajući se uzvanicima, predsjednik Općinskog vijeća Oprtlja Ivan Štokovac naglasio je da postojanje malih općina poput oprtaljske doprinosi razvoju. Rezultat je to dugogodišnjeg rada ljudi koji najbolje znaju kako razvijati svoj zavičaj. Dožupanica Giuseppina Rajko zaželjela im je da i dalje budu jednako uporni te postignu još i više pri čemu mogu računati na županijsku podršku.

Na svečanosti su dodijeljena općinska priznanja. Za doprinos u promicanju tradicionalnih proizvoda i razvoj turizma na oprtaljskom području zahvalnica je dodijeljena obitelj Coslovich koja se već dva desetljeća bavi ugostiteljstvom. Za predani rad, suradnju i doprinos od izuzetnog značaja za Općinu Oprtalj zahvalnica je dodijeljena Mirianu Visintinu iz Sv. Ivana nedaleko od Oprtlja, pčelaru i stolaru. Zahvalnica je za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti dodijeljena Nadiji Disiot rodom iz sela Opatija, koja danas živi u Kavima u blizini Oprtlja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter