Svečanost povodom 70. obljetnice Pazinskih odluka


Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije i istarskog Saveza antifašista danas su u Pazinu obilježeni 70. obljetnica donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom i Dan Istarske županije.

Nakon projekcije fotografija i dokumenata iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja u Puli, koju je pod naslovom "Istra u borbi za nacionalno i socijalno oslobođenje" pripremila kustosica Lana Skuljan Bilić, uzvanike je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić, istaknuvši da je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka, a hrvatsko članstvo u Europskoj uniji za Istru predstavlja ostvarenje prava na jedinstveni transgranični zavičaj, jer "hrvatska, slovenska i talijanska Istra danas su bliže nego ikad".

Ministar turizma i izaslanik hrvatske Vlade Darko Lorencin rekao je da kao što su u rujnu 1943. Pazinske odluke donesene "jer smo svi znali gdje nam je mjesto", tako danas "treba sabiti redove i fokusirati se na uspjeh u gospodarstvu".

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Luka Denona istaknuo je da je Istra unaprijedila lokalnu samoupravu i izgradila čvrste spone s Europom te se založio da se u povijesnim udžbenicima više govori o ljudima koji su donijeli Pazinske odluke.

Predsjednik istarskog Saveza antifašista Tomislav Ravnić detaljnije se osvrnuo na razdoblje fašističke vladavine u Istri obilježeno nasiljem i odnarođivanjem te istaknuo da neprijatelj antifašistima nije bio talijanski narod, već fašizam koji u Istri nije prestao djelovati ni nakon kapitulacije Italije i Rommelove ofenzive. 

Župan Valter Flego u svom je govoru Pazinske odluke nazvao "najsvjetlijim mjestom u ukupnom povijesnom pamćenju Istre". Zatim se posvetio današnjici, rekavši da "ne smijemo biti zarobljenici ideje o krizi, već naš rad i razvoj moramo temeljiti na znanju i inovacijama". Zato su u ovom mandatu županijskoj vlasti prioritet razvoj infrastrukture, a gospodarski razvoj temeljit će se na suradnji s ulagačima koji će prepoznati perspektivnost Istre. Poručio je također: "Od decentralizacije nećemo odustati i želimo da Istra bude samostalna regija s posebnim ovlastima. Želimo zaštititi pravo na istrijanstvo kao naš osebujni regionalni izraz. Naš identitet i status Istre kao regije ne mogu se dovoditi u pitanje".

Završni govor na svečanoj sjednici održao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i počasni građanin Istarske županije. Mesić je rekao da "bauk revizionizma kruži Hrvatskom i moramo ga zaustaviti, jer što se dogodilo u povijesti, ne može se promijeniti". Istri je Mesić poželio da i dalje bude uspješna, i podržao istarske zahtjeve za decentralizacijom Hrvatske, "najcentraliziranije države u Europi".

"Redom Stjepana Radića" odlikovani su istarski antifašisti Ivan Draščić, Antun Dušan, Jakov Licul, Rozina Lovrečić, Bruno Marušić, Ivan Musizza, Feruccio Pastrovicchio, Ivan Paulišić, Jakov Rojnić, Mihovil Miho Rojnić, Mario Šugar, Jolanda Ugrin, Anđelo Verbanac i Milan Žiković.

Svečanu sjednicu svojim su nastupima glazbom oplemenili mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina te Djevojački zbor Srednje škole Mate Balote iz Poreča. (D. ŠIŠOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter