Svečanost na obnovljenom Trgu kralja Tomislava

Nogometni dresovi uz spomen-ploču don Valentinu Cukariću (Z. STRAHINJA)
Nogometni dresovi uz spomen-ploču don Valentinu Cukariću (Z. STRAHINJA)

Velika fešta u povodu obilježavanja sv. Tome, zaštitnika grada Pule, održat će se u ponedjeljak na novoj lokaciji - uređenom Trgu kralja Tomislava koji će se toga dana svečano otvoriti. Najavio je to jučer pulski gradonačelnik Boris Miletić zajedno sa suradnicima i organizatorima manifestacije.

Uz trg uređena i tržnica

- Vjerujem da su neki građani bili sumnjičavi i da nisi vjerovali da će se trg napokon urediti, ali evo, i to su dočekali, kazao je Miletić dodajući da su radovi započeli u studenom 2016., trg je u potpunosti obnovljen, a uređenje je koštalo više od 24 milijuna kuna.

Pritom se gradonačelnik zahvalio građanima koji žive neposrednoj blizini trga na strpljivosti prilikom trajanja radova, ali i izvođačima i svim radnicima koji su 
radili na njemu.

- Zelene površine na trgu tek su u početnoj fazi i kroz par će godina trg dobiti punu formu i vizuru onako kako su ga zamislili arhitekti, kazao je Miletić te pozvao sve da se odazovu na proslavu i otvorenje trga.

U sklopu trga obnovljena je i tržnica Veruda. Kako je kazao direktor Tržnice Renato Perc, nabavljeno je 11 novih kioska na što je utrošeno 850 tisuća kuna, dok su štandovi za voće i povrće obnovljeni. Kazao je kako tržnica u nedjelju neće raditi, a već od ponedjeljka štandovi će biti na novoj, odnosno staroj, lokaciji dok će se kiosci rasporediti na nove lokacije u tijeku idućeg tjedna.

Na meniju Vrtovi Verude

Vlado Orlić iz agencije Avenue, zadužen za zabavu, kazao je da će na otvaranju Budimir Žižović Žižo i njegov tim kuhati "veliku pulsku padelu" kojoj će se počastiti svi prisutni. Kuhat će se, pojasnio je, jelo pod nazivom "Vrtovi Verude" i to od 300 kila povrća i pancete, a radit će se čak dvije padele - jedna oko 20.30, a druga oko 22 sata.

Daniel Sponza najavio je glazbeni dio fešte kazavši da cijela proslava počinje u 19 sati, nastupom grupe In Vino Veritas, dječjeg zbora Zaro, pulskih mažoretkinja i plesne grupe AB Original. U 21 sat uslijedit će svečano otvorenje trga uz Lidiju Percan, a zatim od 21.30 sati nastupa glazbena senzacija godine, mlada pjevačica Mia Dimšić i popularni 
Night Express band. 

U sportskom dijelu, kazala je Romina Petaros iz Mjesnog odbora Veruda, održat će se 
košarkaške utakmice te utrka oko trga za osnovnoškolce, pa je pozvala djecu iz cijeloga grada da se prijave na utrku. Na kraju, recimo i to da će Pulaprometovi autobusi od 18 do 1 sat ujutro do Verude voziti besplatno.

Podsjetimo, radovi na Trgu kralja Tomislava počeli su u studenom, a povjereni su zajednica izvođača, Cesta d.o.o. Pula i Dulex d.o.o. Ludbreg. Ukupna vrijednost investicije, u kojoj sudjeluju Grad Pula, Vodovod Pula d.o.o. i Pragrande d.o.o., iznosi nešto više od 24,2 milijuna kuna s PDV-om. Uređenje sadrži parterno i krajobrazno uređenje površine trga s pratećim sadržajima, izgradnju dva parkirališta s pripadajućim pristupima, 
odvodnju oborinskih voda trga s kišnim vrtovima, preslaganje plinske mreže, izvođenje elektroinstalacije s javnom rasvjetom te izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture. Osim toga, uz uređenje trga rekonstruirana je i prometna površina u Palladiovoj ulici, izgrađena oborinska odvodnja, javna rasvjeta, elektronička 
komunikacijska infrastruktura te je rekonstruirana vodovodna i kanalizacijska mreža u Palladiovoj ulici i na području trga.

Investicija od 24 milijuna kuna

Na trgu se izgradilo i dječje igralište te krajobrazno uredila površina trga s podnom fontanom. Kako je prije uređenja Trg kralja Tomislava korišten isključivo kao 
parkiralište, sada više neće biti toliko parkirnih mjesta. Umjesto toga, zajedno s parkirnim mjestima u alladiovoj ulici, bit će ukupno oko stotinu parkirnih mjesta, na trgu oko 80-ak, pri čemu treba istaknuti da će parkiralište uz tržnicu na Verudi koristiti zakupci i dostavljači. (B. PETROVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter