Svečano zatvoreno 24. novigradsko proljeće

Milenijska fotografija s 24. novigradskog proljeća
Milenijska fotografija s 24. novigradskog proljeća

Na ovogodišnjem, 24. novigradskom proljeću, školi dječjeg stvaralaštva, utemeljenoj prije 38 godina u Novalji na Pagu, sudjelovalo je 365 darovitih osnovaca iz cijele Hrvatske i 45 učitelja hospitanata.

Dio vještina, iskustava i radova ostvarenih u zadnjih tjedan dana riječju, zvukom, slikom i pokretom u 20 radionica predvođenih mentorima-profesionalcima pokazali su na završnoj priredbi u sportskoj dvorani, koju je uživo bilo moguće pratiti i na "proljetnoj" službenoj internetskoj stranici.

Nit vodilja bila je zajednička tema "Ključ", pretočena u radijske emisije, filmove, plesne, pjevačke, glumačke i lutkarske točke, stihove, kostime i originalno skladanu glazbu. Polaznici su se u srdačnoj atmosferi prijateljski nadmetali u talentiranosti, kreativnosti, marljivom radu i duhovitosti, a sve su to činili u poticajnoj atmosferi bez prisile, nametnutih autoriteta i školskog zvona. Novigrađanima su se krajem tjedna predstavili i poetsko-glazbenim recitalom u župnoj crkvi sv. Pelagija i Maksima, a u OŠ Rivarela i TOŠ Novigrad bilo je moguće vidjeti i likovne radove, skulpture, slikovnice, fotografije, zidne novine te još mnogo toga.

Jedinstvenu školu u ovom dijelu Europe, koju organizira Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, zatvorio je predstavnik Agencije i tajnik državnog povjerenstva Škole stvaralaštva Miroslav Mićanović, koji je odmah i najavio sljedeće izdanje Novigradskog proljeća, s temom "Svakom loncu poklopac", koju je nagovijestio koordinator i dobri duh škole Joža Prudeus.

Završni je čin bila školska himna u izvedbi svih njenih sudionika, koji će uz sve što su u Novigradu naučili sa sobom ponijeti pregršt  lijepih uspomena i nova prijateljstva. (K. FLEGAR; fotografije iz arhive Novigradskog proljeća)


Podijeli: Facebook Twiter