Svečano za Dan općine Fažana

Timotej Pejin i Ada Damjanac s nagrađenom Bosiljkom Belić, Hazimom Bahićem i Benitom Gošev (Z. STRAHINJA)
Timotej Pejin i Ada Damjanac s nagrađenom Bosiljkom Belić, Hazimom Bahićem i Benitom Gošev (Z. STRAHINJA)

Još nismo ni punoljetni, a puno smo napravili, poručio je okupljenima u prepunom Multimedijalnom centru na proslavi Dana općine Fažana Hazim Bahić, dobitnik zahvalnice za doprinos u osamostaljenju te općine od Vodnjana prije više od 13 godina.

Zahvalnice načelnice dodijeljene su i Beniti Gošev, dugogodišnjoj pedagoškoj djelatnici i članici Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Sunce, te Bosiljki Belić iz tvrtke Olea BB za promociju Fažane kroz vrhunska ekstradjevičanska ulja nagrađivana na svjetskim i domaćim sajmovima i smotrama.

- Prije 1.950 godina prvi se put spominje rimsko ime Phasiana, na današnji dan prije 13 godina konstituirana je Općina, a lani je na današnji dan konstituiran novi saziv Općinskog vijeća. Danas Fažana izgleda bitno drugačije u odnosu na 2001. godinu, uostalom postali smo poželjna destinacija koja se približava milijuntom noćenju. Puno je ljudi doprinijelo razvoju i prosperitetu Fažane, a mnogi dd njih danas nisu s nama, rekao je predsjednik vijeća Timotej Pejin i pozvao prisutne na minutu šutnje.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni uzvanici, poput istarskog dožupana Miodraga Čerine, predstavnika Fažani susjednih općina i gradova, ali i prijateljskih jedinica lokalnih samouprava, državne uprave, raznih poduzeća, ustanova i drugih organizacija koje djeluju u južnoj Istri, predstavnici lokalnog političkog, kulturnog i društvenog života, kao i brojni mještani.

Načelnica Ada Damjanac govorila je o mnogim učinjenim komunalnim i drugim projektima u proteklih godina, a koji će se odraziti na daljnji razvoj i prosperitet općine. Nižući rezultate navela je da su Fažana i Valbandon danas u potpunosti uređena mjesta, a potvrda tome leži i u činjenici da se općina nalazi na popisu 26 najrazvijenijih općina i gradova u Hrvatskoj, u rangu s Opatijom, Porečom, Rovinjom, Medulinom, Zagrebom...

- S obzirom na porast stanovništva neophodno je i proširenje vrtića, škole i sportske dvorane, ali i izgradnja doma umirovljenika. I preostaje nam teritorijalno spajanje Brijuna s Fažanom, poručila je Damjanac podsjećajući mještane na bolnu činjenicu da otočje, koje Fažani pripada i povijesno i svojim položaju, nije i u njenom administrativnom sastavu.

- U trenu kada smo bili okovani ledom, Vi ste se interesirali kako nam je i pomogli nam. Drago mi je zbog vašeg napretka, to su danas uistinu rijetki rezultati, rekla je zamjenica gradonačelnika Delnica Katarina Mihelčić.

Program svečanosti pjesmom su uveličali Zbor zajednice Talijana te Mali i Veliki zbor Osnovne škole Fažana koji je, između ostalog, otpjevao i državnu himnu. Pjesmu "Krasna zemljo", zanimljivo, otpjevala je pak Ondina Gavočanov uz pratnju dviju električnih gitara koje su svirali Mitar Gavočanov i Saša Ristić.

Uređeno bivše ljetno kino

Za Dan općine otvorena je i novouređena terasa uz Multimedijalni centar, koji je u funkciji točno godinu dana. Terasa je zapravo bivše ljetno kino i mjesto gdje su se desetljećima unazad održavali koncerti i plesnjaci, a do prije nekoliko godina tamo je djelovala i zelena tržnica. Na tom je prostoru, okruženom zgradom Općine, bivšim hotelom i MMC-om, danas upriličen domjenak za mještane i uzvanike. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter