Svečano u Eufrazijevoj bazilici i na ulicama Poreča


Šteta zbog kiše i jakog vjetra, no Porečani imaju višestoljetnu naviku, stečeno iskustvo i "pacijencu", s obzirom na to da se dan njihovog zaštitnika svetog Maura događa u studenome. Danas su se prognoze o naglom pogoršanju vremena obistinile, no Eufrazijeva bazilika bila je puna vjernika i građana koji cijene značaj tradicije.

Nakon mise koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, održana je procesija koja je stoljećima obilježavala dan posvećen gradskom zaštitniku.

Dogovoreni itinerar je zbog kiše skraćen, ali je događaj obilježen sudjelovanjem svih relevantnih gradskih institucija i udruga civilnog društva. Na Trgu slobode podignut je prostrani šator u kojemu se pjevalo i plesalo i ispod kojega večeras nastupaju Gustafi i Crvena Jabuka.

Dakako, nije izostala palenta s raznim prilozima, dan posvećen pučkom jelu (palenta od marende pa sve do večere) koje u jednakoj mjeri utvrđuje identitet porečki i sveistarski. Kada je palenta u pitanju, u hotelu Palazzo održava se troboj na kojem se natječu dvije porečke ekipe, učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića i kuhari hotela Palazzo te gosti iz Italije, točnije iz Trentina.

Sinoć je pak u dvorani palače Sincich, sjedištu Zavičajnog muzeja Poreštine, održana svečanost dodjele godišnje gradske nagrade Sv. Mauro. Nagradu dodjeljuje porečko Pučko učilište građanima za izuzetne zasluge u promicanju Poreča i Poreštine.

Ove je godine nagrađen profesor Pavlo Ružić, a nagradu mu je uručio porečki gradonačelnik Edi Štifanić. Tom prigodom građanima se kratkim govorom obratio i biskup ordinarij Porečke i pulske biskupije mons. Dražen Kutleša.

Prof. Ružić rođen je u Kašteliru 1950. godine, doktor je ekonomskih znanosti, autor niza znanstvenih radova, predavač na Institutu za poljoprivredu i turizam, a istaknuo se dugogodišnjim znanstvenim radom u promicanju, osmišljavanju i vrednovanju ruralnog turizma.

Svečanost su obilježili i učenici porečke umjetničke škole, a nazočni su imali priliku poslušati izuzetno zanimljivo predavanje mladog povjesničara Bojana Horvata koji je opisao početak poslijeratne obnove Poreča između 1947. i 1952. godine, nakon što je grad tijekom rata doživio dvadeset zračnih napada saveznika koji su oštetili trećinu starogradske jezgre. (E. VELAN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter