Svečano otvoreni Porečka bajka i božićni sajam

Božićna bajka u Poreču
Božićna bajka u Poreču

Petstotinjak djece i odraslih okupljenih u školske i vrtićke grupe, udruge, zborove i plesne skupine svojim nastupima doprinose blagdanskom ugođaju na Trgu slobode i drugim lokacijama u gradu, koje su dio Porečke bajke i božićnog sajma sve do 24. prosinca, u organizaciji Grada Preča i udruge Bio Istra.

Prilikom svečanog otvorenja manifestacije na trgu su osmjehe mamili razigrani polaznici vrtića 101 dalmatinac, Cipelići i Radost, a druženje je nastavljeno uz vokalnu skupinu Višnjanke KUD-a općine Višnjan.

Otvoren je Poštanski ured Djeda Mraza u kojemu je dobrom djedici moguće poslati pismo te u knjigu utisaka zapisati primjedbe i prijedloge za još bolju manifestaciju. Sve je to zaslađeno fritulama i ekološkim pecivima, poklonom restorana Sveti Nikola.

Poslijepodne su na redu bile plesne skupine Društva naša djeca i Aeromixa, a očekivalo se i paljenje lampadina na ekološkoj jelki od dasaka i postepeno širenje svjetlosti na sve drvene kućice i štandove u crveno - bijelim bojama grada, za što je bio zadužen gradonačelnik Edi Štifanić.

- Već 13. godinu za redom Grad nastoji Porečkom bajkom učiniti čaroliju blagdana i blagdanskog darivanja dostupne svim građanima Poreča. Osluškujući građane i zahvaljujući partnerstvu s Bio Istrom i njenim brojnim volonterima, ovogodišnja je Bajka bitno drugačija, traje najdulje od svih dosadašnjih, veći je dio programa prvi put na otvorenom, nudi sadržaje i velikim i malima, a naši obrtnici i vlasnici OPG-a imaju priliku svoje proizvode ponuditi i izvan sezone.

Prema dobrom običaju prigodnim poklon paketima, kazališnim, plesnim predstavama i koncertom darivat ćemo naše najmlađe, ali i starije te osobe s invaliditetom.

Tako će 1.400 djece dobiti pakete Djeda Mraza, a poklone će dobiti i 170 osoba s invaliditetom i 200 osoba smještenih u domove za starije i nemoćne, kazao je Štifanić, otvarajući Porečku bajku.

Istaknuo je da se ponosi što je gradonačelnik grada s takvim ustanovama i udrugama posvećenim najmlađima i zahvalio im je na entuzijazmu i satima volonterskog rada uloženim program. Građanima je poželio da kroz nadolazeće dane veselja, pjesme i darivanja dočekaju puno uspješniju i sretniju Novu godinu.

Okupljene građane pozdravila je i predsjednica Bio Istre Vlasta Radoičić, pozivajući ih da obiđu kućice i štandove 25 proizvođača i lokalnih udruga koji nude autohtone, ekološke i ručno rađene proizvode, od kuhanog vina, čaja, pršuta, sira, bakalara, meda, maslinovog ulja, rakija i likera, tartufa i kolača, do lampica, ukrasa za jelke i čestitki.

Napomenula je i da im je cilj uključiti što više mališana i odraslih u događaje lokalne zajednice i promovirati Poreč kao turističku destinaciju u kojoj zimi nema snijega, ali ima čarolije. A sve to na suvremen način, uz poštivanje tradicije Poreštine i Istre. (K. FLEGAR; snimila J. PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter