Svečano otvoreni 8. Dani srpske kulture u Istri

Kulturno-umjetnički program na Forumu (D. ŠTIFANIĆ)
Kulturno-umjetnički program na Forumu (D. ŠTIFANIĆ)

U Domu hrvatskih branitelja svečano su otvoreni 8. Dani srpske kulture u Istri koji se održavaju u Puli, Umagu i Rovinju. Uz otvorenje izložbe umjetnika iz Leskovca, grada čija se Turistička organizacija i kulturni umjetnici predstavljaju u Istri na ovoj manifestaciji, okupljenima se obratio zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić koji je zaželio dobrodošlicu gostima iz Srbije.

- Promocija srpske kulture u Istri i Hrvatskoj sjajna je prilika za promociju svih koji žele prijateljstvo i mir, naglasio je Jakovčić.

Grad otvoren svim ljudima

Okupljenima se u ime Grada Pule obratio i dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin.

- Mi smo otvorena regija i otvoreni grad koji je otvoren prema svim ljudima dobre volje neovisno o njihovoj nacionalnosti i vjeroispovijesti. Temelji suživota koje smo započeli još prije 25 godina donijeli su rezultat u tome što danas u Puli svatko ima nesmetanu slobodu izražavati svoju nacionalnu pripadnost, kulturu i običaje, rekao je Radin.

Okupljenima se obratila i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko te veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić koja se zahvalila na ugodnom gostoprimstvu u Istri koja predstavlja savršen primjer suživota i tolerancije.

Leskovac - grad roštilj mesa

Pomoćnica gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, ukratko je predstavila značajke ovog grada u južnoj Srbiji istaknuvši kako je posebno poznat po specijalitetima roštilj mesa i ajvaru. Također je poželjela mir i što bolje međusobne odnose između Hrvatske i Srbije u budućnosti.

Kulturna manifestacija Dani srpske kulture predstavlja idealnu formu kulturne razmjene i suradnje između srpske i hrvatske kulturne sredine, s obzirom na tradicionalne veze tih dviju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i uzajamne odnose.

U sklopu manifestacije na Forumu su nastupili članovi kulturno-umjetničkih društva Leskovac i Hisarlije, trubački orkestar iz Bojnika i frulaš Dimitrije Nikolov. Manifestacija završava večeras u Rovinju, gdje će se srpski kulturnjaci predstaviti od 20.30 sati na Trgu maršala Tita.

Poruka zajedništva i prijateljstva

U prostorijama Komunalne palače u srijedu je održan i prijem za delegaciju iz Leskovca. Gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je da Pula vrijedno čuva temeljne civilizacijske vrijednosti suživota i tolerancije te da je po tome postala uzor mnogim drugim gradovima i regijama. Također je ukratko pojasnio bogatu povijest Pule, njen veliki turistički potencijal u nekadašnjim vojnim objektima i mnogobrojne posebnosti Istre.

- S radošću mogu spomenuti da smo ove godine proglašeni najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a uz to smo svjedoci nastavka sjajnih rezultata istarskog vina koje je sve prepoznatljivije na tržištu, rekao je Miletić.

Pomoćnica gradonačelnika Leskovca i direktorica leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić srdačno se zahvalila na ukazanom gostoprimstvu te je istaknula poruku zajedništva i prijateljstva koja je pružena. U prijateljskom razgovoru otkrila je i male tajne pravljenja poznatog leskovačkog roštilja i ajvara, koji predstavljaju dva velika brenda ovog petog po veličini grada u Srbiji. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter