Svečano otvorena prva medicinsko-terapeutska plaža u Hrvatskoj

Krijes (D. ŠIŠOVIĆ)
Krijes (D. ŠIŠOVIĆ)

Presijecanjem vrpce, i demonstracijama spuštanja u more osobe u invalidskim kolicima, odnosno s terapeutskog kreveta uz pomoć dva spusta i pomoć terapeuta, danas je u rad puštena prva medicinsko-terapeutska plaža u Hrvatskoj. Moderna, ekonomična i luksuzna plaža rezultat je projekta i tijesne suradnje predstavnika gradskih službi Grada Rovinja i djelatnika Bolnice, odnosno i samog kandidiranja projekta na natječaj Ministarstva turizma (i Fonda za razvoj turizma) čime je prikupljen iznos od 800 tisuća kuna, dok su preostala sredstva do dva milijuna kuna pribavljena od strane Istarske županije. Upravo, važnost suradnje na više razina kao i dobar i kvalitetan projekt razlog je zbog kojeg se, tijekom svečarskih govora, u više navrata moglo čuti da je Rovinj danas važan, ako ne i najvažniji impuls u promijeni paradigme medicinskog turizma.

Vrhunska medicinska usluga i ambijent

Otvorenje prve medicinsko - terapijske plaže na Jadranu, izazvalo je veliko zanimanje javnosti. Uz građane, svečarskom je činu nazočio iznimno veliki broj uzvanika iz političkog, gospodarskog, privrednog, kulturnog i zdravstvenog života. Čast da se prvi obrati gostima pripala je domaćinu, ravnatelju Bolnice, dr. Marinku Radi, koji je podsjetio na same početke projekta i važnost suradnje sa lokalnom zajednicom, ali i istaknuo važnost realizacije zamišljenog.

- Još do jučer bolnica je bila ustanova u koju ste, zbog zdravstvenih problema bili primorani doći, a danas to je mjesto u koje želite doći jer vas tu očekuje vrhunska medicinska usluga i ambijent kakav se samo poželjeti može. S jedne strane imate izvrstan spoj stare i nove arhitekture, kvalitetnu suradnju Grada i bolnice i sve to, na besplatnoj usluzi svim potrebnima kao i svim građanima Rovinj. Otvaranje ove plaže, primjer je svima da zajedno možemo i više i bolje, rekao je vidno raspoloženi ravnatelj Bolnice, dr. Rade, dodajući i da će u budućnosti zasigurno biti i boljih, i većih i kvalitetnijih medicinsko- terapeutskih plaža ali upravo danas, u Rovinju je otvorena plaža s daškom luksuza, koja je i nadalje besplatna za korištenje svim građanima Rovinja.

I po tom projektu je Rovinj poseban

Dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavca u zdravstvu, nije štedio komplimente na račun ravnatelja Bolnice, podsjetivši  prisutne da je dr. Marinko Rade drugi put proglašen najboljim mladim znanstvenikom u svijetu, odnosno na činjenicu i da je važna poluga u Udruzi poslodavaca u zdravstvu.

- Zbog njegove skromnosti, ti su podaci manje isticani, baš kao i činjenica da je rovinjska Bolnica jedna od rijetkih u zemlji koja pozitivno posluje i u kojoj je posljednje tri godine, došlo do velikih promjena poput okončavanja prošle godine u pozitivi s 1,6 milijuna kuna, odnosno znatnim ulaganjima u ustanovu od visokih osam milijuna kuna za period od tri godine. 

Glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić, djelatnicima Bolnice, Rovinja i Županije čestitao je na ovom, za Hrvatsku pionirskom projektu, kazavši da je upravo on taj po kojem se Rovinj i Istra, kao perjanice turizma, razlikuju od drugih.

- Ovaj projekt rezultat je vaše inovativnosti i kreativnosti. Jer svjesni ste da su znanje, informacija i intelekt kapital i osnovni resurs za pokretanje novih sadržaja. Upravo ovakav projekt ide uz održivi razvoj - (o)čuvanje prirode i čovjeka, istaknuo je, između ostalog, Ivo Bašić, dok je župan Valter Flego, kazao da tri slova i, -inovacija, investicija i izvoz čine kvalitetu i razvoj, a da je terapeutska plaža i ljudi koji su je osmislili objedinila sve potrebne čimbenike.

Zdravstveni turizam u stalnom porastu

- Istra ne želi i neće izolirane otoke, već suradnju i umrežavanje institucija na svim razinama. Na tom smo polju ina ovom primjeru učinili veliki korak naprijed i tu nećemo stati. Jer, upravo još 20 milijuna kuna investirat ćemo u narednih nekoliko godina u kvalitetu ostalih bolničkih sadržaja i postizanje još višeg  standarda usluge i znanja ustanove, rekao je župan Flego, najavivši stoga još nekoliko ovakvih susreta u krugu Bolnice.

Pomoćnik ministarstva zdravstva Denis Kovačić, čestitao je domaćinima na velikom iskoraku u podizanju kvalitete usluga bolnice, kao i na otvaranju prve medicinsko - terapeutske plaže u Hrvatskoj, pri tom izrazivši nadu i da će do konca godine biti izrađen novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, u kojem će posebno poglavlje imati i zdravstveni turizam, koji kako se moglo čuti, iz godine u godinu bilježi sve veći rast i potražnju.

(N. ORLOVIĆ RADIĆ)Podijeli: Facebook Twiter