Svečano otvorena obnovljena zgrada Zajednice Talijana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoć je u središtu Galižane svečano otvorena zgrada Zajednice Talijana „Armando Cappolicchio“ koja se obnavljala punih godinu i pol. Vrpcu je presjekla predsjednica ZT-a Diriana Delcaro Hrelja koja se tom prilikom zahvalila institucijama na pomoći,  prije svega Talijanskoj uniji i  Narodnom sveučilištu u Trstu koji su financirali obnovu s 1,8 milijuna kuna. Predsjednica je zahvalila i Gradu Vodnjanu na pomoći u rješavanju i ubrzavanju ishodovanja dokumentacije vezane uz rekonstrukciju.

Svečanosti su prisustvovali te uputili čestitke predsjednik Talijanske unije Furio Radin, istarska dožupanica Giuseppina Rajko, predsjednik Izvršnog odbora TU-a Maurizio Tremul, generalni talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri, potpredsjednik Narodnog  sveučilišta u Trstu Manuele Braico, te vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Gradonačelnik Vodnjana je izjavio da je presretan što je Zajednica Talijana Galižane konačno dobila obnovljenu zgradu, nakon što je to prije više godine dobila Zajednica Talijana Vodnjana.

„Ponosan sam na Zajednicu Talijana Galižane koja sudjeluje u očuvanju kulture i tradiciji ovog kraja. Raduje me što se uključilo puno mladih, što garantira lijepu budućnost. Zahvaljujem im na pomoći u organizaciji kulturnih manifestacija putem kojih predstavljaju svoj grad.

Talijanska zajednica u Galižani ima 750 članova i novoobnovljena zgrada jako im je bitna za rad mnogih sekcija koje djeluju unutar Zajednice, kazala je Delcaro Hrelja.

-Popravljen je krov, postavljena nova fasada, zgrada je oličena, a adaptirana ej i unutrašnjost.  Površina zgrade je oko 400 četvornih metara, bez okoliša. Obnovom smo dobili još dvije prostorije, jednu od 20, a drugu od 50-ak kvadrata. Nove su nam prostorije vrlo važne zbog različitih aktivnosti  koje ranije nismo mogli obavljati jer je krov stare zgrade prokišnjavao. U Zajednici djeluje folklorna skupina, dramska grupa, veliki, mali i mješoviti zbor, plesna te kreativna grupa, rekla je predsjednica.

Prije ove obnove, zgrada je doživjela rekonstrukciju prije desetak godina, kada je proširena. Tada je obnovljena kuhinja, a iza pozornice uređena je svlačionica.

Objekt je rekonstruiran u skladu sa standardima energetske učinkovitosti jer je vrlo bitan i ekološki aspekt, kazao je Tremul. Grad Vodnjan izišao je ususret Zajednici, omogućivši joj korištenje prostorija Mjesnog odbora za trajanja rekonstrukcije.

Adaptacija sjedišta Zajednice započela je u siječnju 2014. Godine, a radovi su povjereni  tvrtki "Vladimir Gortan" . Vođenje radova povjereno je pak tvrtki ARH 2000 iz Pule. Delcaro Hrelja navodi da se obnova odvijala u više navrata  te da se morala riješiti kanalizacija, što je koštalo 50.000 kuna, dok je u batiškove utrošeno još 20.000 kuna. (M. V. I.)

 


Podijeli: Facebook Twiter