Svečano otvorena novouređena plaža u Peroju


Na prepunoj plaži Martulina u Peroju, ove je subote svečano otvorena novouređena plaža koja se proteže na 2,5 kilometara duljine od Perojske šume pa do Portića u Peroju. Lokacija Martulina nalazi se na polovici plaže i upravo je na toj lokaciji svečanim činom prerezana vrpca na novoj šetnici te je tako i službeno otvorena jedan od najljepših plaža, ne samo u Istri, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Plažu su otvorili ministar turizma Anton Kliman i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović koji je naglasio da se Grad svake godine sve više razvija u prepoznatljivu turističku destinaciju, te na taj način postaje nezaobilazan u turističkim kartama i sve poželjniji za turiste.

- Upravo stoga ulažemo velika financijska sredstva u infrastrukturno uređenje plaža na području Grada te smo za uređenje oko 2,5 km plaža u Peroju, protekle godine uložili znatna financijska sredstva u komunalno opremanje. Također u ovogodišnjem proračunu za uređenje plaža i kupališta u Peroju predviđeno 2,5 milijuna kuna koja se odnose na proračunska sredstva Grada (1,9 mil) i bespovratna sredstva Ministarstva turizma u iznosu od 554.300  kuna, istaknuo je Vitasović.

Naglasio je da je do plaža izgrađena kompletna vodovodna mreža, postavljena je struja, te su uređeni pristupni putevi, ceste, parkirališta, zelene površine (posađena su stabla Pinija i grmovi Oleandera), opremljeno je dječje igralište i ostali sadržaji.

- Radovi na uređenju plaža obuhvatili su uređenje kupališta, a prethodno je na plaži Bođinka uređena rampa za invalide, te je stoga ta plaža namijenjena i za njih. Plaža je opremljena sa psihološkim barijerama za kupače. Od plaže Bođinka do Portića postavljeni su beach barovi koji osim ugostiteljskih sadržaja, nude i usluge iznajmljivanja suncobrana, ležaljki, pedalina, te ostale sportske opreme. Na 15 lokacija duž šetnice, postavljeno je 15 klupa za sjedenje i odmor. Duž plaže su postavljeni koševi za otpad, table sa oznakama i nazivima plaža, te kemijski WC-i. Postavljeni su tuševi i kabine za presvlačenje kupača na 6 lokacija, istaknuo je Vitasović.

Tu je i izgradnja obalne šetnice sa javnom rasvjetom koja se proteže od plaže Bođinke (Kocke) do Portića a gradonačelnik je  dodao da već na jesen planiraju spojiti postojeću šetnicu sa Perojskom šumom i tako nadograditi tamošnju šetnicu sa šetnicom koja već postoji na području Općine Fažana.

- Isto tako, ove smo godine već pokrenuli i projekt uređenja šetnice u Barbarigi koja će slijedeće godine biti u potpunosti izgrađena. Kako bi se unaprijedila turistička ponuda Grada i omogućila lakša dostupnost lokaliteta, u Peroju je postavljen i Free WiFi Hotspot Internet, dostupan domaćem stanovništvu, domaćim i stranim turistima, te svim posjetiteljima, rekao je Vitasović.

Ministar Kliman čestitao je Gradu Vodnjanu na ovom uspješnom projektu koji je realiziran i u suradnji sa Ministarstvom turizma rekavši da je ovo jedan od boljih primjera suradnje Ministarstva, odnosno države sa lokalnom zajednicom.

Pritom je pozvao je Grad Vodnjan da se i u buduće prijavljuje na natječaje Ministarstva kojih će svakako ubrzo još biti. Kliman se na kraju zahvalio svim turističkim djelatnicima koji svojim nesebičnim radom i trudom ove godine ostvaruju rekordan turistički rezultat koji će na koncu sezone biti mjerljiv u svim segmentima, dodajući da vjeruje da će ovo biti najbolja turistička sezona.

Nakon svečanog otvorenja plaže, proslava je nastavljena zabavnim programom "Party on the beach" uz nastup grupe Cubismo u čijim su notama i pjesmama mnogobrojni posjetitelji uživali do kasno u noć. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter