Svečano otvorena Franetova staza na Ćićariji


U čast legendarnom dobrom duhu pazinskog planinarstva, dugogodišnjem predsjedniku Planinarskog društva Pazinka Franji Paulišiću - Franetu, preminulom 2014. godine, u nedjelju je na Ćićariji uz prisustvo više od 200 istarskih planinara otvoren Franetov put.

Novi je planinarski put otvoren pokraj vrha Kuk, ili kako ga lokalni stanovnici nazivaju Kunfin, nedaleko nekadašnjeg vojnog vježbališta poznatijeg pod imenom "Tenkovsko polje" s namjerom očuvanja uspomene na njegovo djelo i beskrajnu ljubav prema planinarstvu. Osvrnuvši se na Franetov životni i planinarski put uz nazočnost obitelji Paulišić prigodne govore održali su Vladimir Rojnić iz Istarskog planinarskog saveza te Patricija Jedrejčić iz PD Pazinka, a put je simboličnim pomicanjem smrekove grane otvorila najmlađa članica obitelji Paulišić 8-godišnja Jana Paulišić.

Planinarski pohod 14. Dan istarskih planinara održan je povodom niza jubileja i godišnjica: 140. obljetnice planinarstva u Istri (osnutak talijanskog Societa Alpina dell'Istria), 110. obljetnice Istarskog planinarskog društva osnovanog u Pazinu 1906. godine i 35. godišnjice od osnutka PD Pazinka i 15. godišnjice osnutka Istarskog planinarskog saveza koji obuhvaća sedam planinarskih društava s ukupno više od 1.200 registriranih planinara. Inače, IPS brine o održavanju 370 kilometara obilježenih planinarskih puteva na području Istre, a od toga je najvažniji Istarski planinarski put dužine 170 kilometara koji povezuje zapadnu i istočnu obalu Istre.

Lijepo vrijeme i zanimljiva šumska staza bili su odlučujući za dolazak većeg broja planinara iz Istre, Kvarnera, Gorskog Kotara i primorskog dijela Slovenije u čemu nisu zažalili. Staza duga osam kilometara, odmaknuta od glavnih pravaca prema vrhovima Planik i Poklonu, nije bila zahtjevna, pa su je planinari prešli u tri sata. Prelazila je preko zanimljivih lokaliteta od sela Brest pod Učkom, pa preko vrha Kuk, izvora Škrilje, pa predjela Dvori, da bi se okončala ponovno u Brestu pod Učkom. Uz planinarski grah ondje su dodijeljena priznanja zaslužnima za doprinos razvoja istarskog planinarstva. Tri su pripala članovima PD Pazinka, nagrađeni su: Janko Madruša za dug i predan volonterski rad, Vladimir Finderle za bogate markacističke aktivnosti i Nino Salih za uspjehe u vođenju visokogorskih izleta, posebice pri osvajanju drugog najvećeg vrha u Europi – Doufourspitzea. Za svih dvanaest godina sudjelovanja na Danu istarskih planinara priznanje je dobila Ljubica Poropat iz porečke podružnice HPD-a Planik iz Umaga.

Događaj su organizirali Istarski planinarski savez i Planinarsko društvo Pazinka, osiguranje na stazi pružila je pulska stanica Gorske službe spašavanja, dok je vođenje bilo organizirano preko Stanice planinarskih vodiča Istre. (A. DAGOSTIN, fotografije PD PAZINKA)


Podijeli: Facebook Twiter