Svečano otvoren Motovun film festival

Knjižice u zrak
Knjižice u zrak

U nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vesne Pusić i župana Valtera Flega večeras je na glavnom motovunskom trgu, za ovu priliku preimenovanog u Kino Trg, svečano otvoren 16. Motovun film festival.

Publika na svečanosti otvorenja masovno je podigla svoje "putovnice slobodne zone Motovun", koje su zapravo knjižice u koje će skupljati pečate sa svake projekcije koju posjete, a gledatelj s najvećim brojem pečata u srijedu će biti i nagrađen.

Ovom su prilikom nastupili romski pjevači koji su prije 30 godina pjevali u filmu "Ko to tamo peva", a njihov nastup je uvod u program Motovun mala mahala.

Prva festivalska projekcija pod vedrim nebom pripala je poljsko-portugalsko-francuskom filmu "Zamisli", koji govori o ljubavi dvoje slijepih, pa je stoga u suradnji s udrugom slijepih osoba "Zamisli" iz Zagreba organiziran posjet članova udruge ovoj projekciji, a za njih je organizirana i posebna naracija za slijepe, s prepričavanjem vizualnih elemenata filma, te glumačka interpretacija prijevoda dijaloga.

Tijekom pet festivalskih dana u Motovunu će u četiri kina biti prikazano 90 filmova. Specijalni festivalski program "Motovun mala mahala" posvećen je afirmaciji Roma kao nacionalne manjine u Europskoj uniji, o čemu će u Motovunu biti riječi kroz filmove i glazbene programe, ali i tribine, okrugle stolove i predavanja. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter