Svečano otvoren kabinet za asistivnu tehnologiju

Oprema u kabinetu za asistivnu tehnologiju (A. KANCELAR)
Oprema u kabinetu za asistivnu tehnologiju (A. KANCELAR)

U nazočnosti velikog broja uzvanika i gostiju danas je u prostorijama Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda svečano otvoren kabinet za asistivnu tehnologiju. Kako je pritom naglasila ravnateljica centra Gracijela Rogulj, o takvoj su tehnologiji nekada mogli samo sanjati.

- Točnije, nekada nismo ni mogli o tome sanjati jer nismo imali niti ideju o tome. Ustanova postoji već 37 godina, a ovo je sada za nas znanstvena fantastika. To se događa s mladim ljudima koji imaju ideju i želju saznati i učiti. U tome je naša djelatnica Ines Delzotto, defektologinja koja je napravila dobar projekt, a zahvaljujući udruzi "RTL pomaže djeci" dobili smo 220 tisuća kuna koje smo uložili u opremanje ovog kabineta.

Dakako, najvrjednija je upravo oprema koju će koristiti djeca s najtežim oštećenjima. Da bi je mogli koristiti, morali smo nabaviti posebne stolove i stolice, istaknula je Rogulj.

Kako je pojasnila, uz pomoć opreme omogućit će se djeci koja ne govore da izraze svoje želje, omogućit će im se samostalnije življenje i socijalizacija u društvu.

- Razvoju ovakvih pomagala nema kraja. Moja je želja u radu uvijek bila da dijete iskoristi maksimalno i do kraja sve svoje mogućnosti. No, ovim uređajima nema kraja. Nadam se da ćemo makar malo i roditeljima ponuditi nešto za njihovu djecu da ih što više osamostale i da pružimo pomoć onima kojima je potrebna, rekla je Rogulj.

Osim obilaska kabineta, održana su i prigodna predavanja na temu "Panoramski pregled asistivne tehnologije" i "Primjena asistivne tehnologije te augmentativne i alternativne komunikacije u radu s djecom s teškoćama u razvoju" koje su održali edukatori iz Bologne Filippo Borghi i Giulio Vaccari te edukacijska rehabilitatorica pulskog centra Ines Delzotto.

Kako je pritom istaknuo Borghi, cilj svih uređaja je autonomija nepokretnih osoba, omogućavanje što samostalnijeg obnavljanja svakodnevnih aktivnosti, osiguravanje prava na dostupnost informacija i znanja te u konačnici sudjelovanje u društvenom životu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter