Svečano objavljen Registar hrvatskih branitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo branitelja danas je u Muzeju suvremene umjetnosti svečano objavilo Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ministar Predrag Matić Fred Registar je nazvao "najčasnijim popisom u hrvatskoj povijesti", a njegovu objavu "iskazom poštovanja prema javnosti".

Registar je dostupan javnosti na internetskoj adresi www.registar.branitelji.hr.

U nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnika Drage Lovrića, prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, ministara rada i mirovinskog sustava te obrazovanja, Miranda Mrsića i Željka Jovanovića, te predstavnika braniteljskih udruga, vlastite ratne puteve predstavili su ministri Matić, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

- Ovo su imena za vječnost. Imena koja se nalaze u Registru predstavljaju temelj moderne Republike Hrvatske. Objava Registara ujedno je i iskaz poštovanja prema velikom interesu javnosti, kao i prema ljudima koji su časno branili sela, gradove, obitelji. Postoje i lažni branitelji, koji su iskoristili tuđu krv i suze tuđih majki. Svi koji su na nemoralan i ilegalan način došli do statusa branitelja i privilegija trebaju znati da će se njima baviti policija, a ne Ministarstvo branitelja, ustvrdio je Matić.

Onima koji su se protivili objavi ovog dokumenta ministar je poručio: - Detaljno smo se konzultirali sa svim nadležnim institucijama i utvrdili da nema nikakve opasnosti za one čija imena se nalaze u Registru. 

- Brojka o stotinama tisuća branitelja nije prava. Vrijeme je da razlikujemo prave Hrvate od plavih Hrvata, onih koji su do statusa i privilegija došli busanjem u prsa. Kad govorim o Hrvatima, mislim na sve građane Hrvatske koji ovdje žive i imaju domovnicu, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Otvarajući svoje podatke u Registru Matić se zahvalio svim zapovjednicima koji su ga na ratnom putu vodili. Zahvalu je najprije uputio svojim zapovjednicima, među kojima i Tomislavu Merčepu, čovjeku kojem se sudi za ratne zločine.

Na novinarsko pitanje nakon službenog dijela svečanosti o tome zašto je spomenuo Merčepa, ministar je podsjetio da su svi nevini do pravomoćne presude.

Ante Kotromanović predstavio je svoj impresivni ratni put uz napomenu: "Kad to ovako pogledam, ovo je luk i voda".

Ministar policije Ranko Ostojić predstavio je na koncu svojih 129 dana u borbenom i 170 dana u neborbenom sektoru. U borbenom sektoru, u Dragovoljačkim oružanim skupinama, proveo je od 30. lipnja do 5. studenog 1991. godine. (Hina, l. TOMIČIĆ/NL)

Sanader počasni pukovnik bez dana ratovanja
Objava Registra branitelja očekivano je izazvala navalu pretraživanje svih bitnih političkih i javnih ličnosti, no za sada nije pronađen niti jedan skandal. Zanimljiv je podatak za Andriju Hebranga. Iako nije bio pripadnik vojnih postrojbi, u Registru je upisan za čak 2.021 dan. Pored ovih koji su upisani, zanimljivo je i koga sve nema. Prije svega, nikoga s čelnih pozicija države danas, dakle niti premijera, niti predsjednika niti predsjednika Sabora. U Registru nema niti jedne od najvećih sivih eminencija tog doba, Ivića Pašalića. Ivo Sanader, iako je bio dobio počasni čin pukovnika, nije upisan niti dana. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter