Svečano obilježen Dan spomena Grada Pule

Položeni su vijenci na spomenik ubijenim antifašistima (D. ŠTIFANIĆ)
Položeni su vijenci na spomenik ubijenim antifašistima (D. ŠTIFANIĆ)

U povodu Dana spomena Grada Pule, predstavnici Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule tradicionalno su položili vijence na Spomen obilježju na Vodnjanskoj cesti i uz minut šutnje odali počast svima koje su život dali u borbi protiv fašističkog terora. Vijence su zajednički položili gradonačelnik Boris Miletić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Istre Tomo Ravnić.

- Obilježavamo ovaj značajan datum iz novije, antifašističke povijesti grada Pule, 2. listopada, kao Spomen dan grada Pule, u sjećanje na sve žrtve fašističkog terora koji su svoje živote dali za oslobođenje Pule i Istre te pripojenje matici zemlji. No sjećanje je to i na događaj iz 1944. godine, kada je 2. listopada živote izgubio 21 borac protiv fašističke strahovlade. Povod masakru bila je likvidacija štinjanskog fašista Giuseppea Bradamantea, krivca za brojna zlodjela nad stanovništvom, kojeg su pulski partizani smaknuli dan prije. Ubojstvom pulskih antifašista, među kojima je najmlađem bilo samo 16 godina, a najstarijem 51. godina, željelo se spriječiti stanovnike Pule u sudjelovanju u narodnooslobodilačkom pokretu, no ovaj tragičan čin izazvao je suprotan efekt. Oni su dovedeni ovdje iz pulskog zatvora i ubijeni. Po kojem su ključu birani nije jasno, jer su i drugi bili u zatvoru i preživjeli. A svi su bili antifašisti i aktivisti NOB-a, rekao je Blašković.

Gradonačelnik Boris Miletić rekao je da mu je drago što je na inicijativu Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske, Dan spomena uveden u temeljni dokument, Statut grada Pule.

- Nevini ljudi stradali su u odmazdi i na nama je da ih se prisjećamo i odajemo im počast. No, zahvaljujući tim žrtvama mi danas živimo antifašizam i njegove vrijednosti, iako to neki ne priznaju i žele revidirati povijest. Mi ćemo i ubuduće biti slobodan, antifašistički grad i obilježavati datume koji su nam omogućili slobodu, rekao je gradonačelnik i zahvalio svima koji vrijednosti antifašizma prenose na mlade.

Nakon polaganja vijenaca, u Osnovnoj školi Vidikovac organiziran je prigodni kulturno-umjetnički program u sklopu kojeg su učenici pulskih škola predstavili svoje radove sklopu Zavičajne nastave na temu antifašizma u Istri i stradavanja stanovnika Pule u Drugom svjetskom ratu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter