Svečano obilježen Dan oslobođenja Rovinja


Polaganjem vijenca podno spomenika palim borcima na Valdibori, svečano je obilježena 69. obljetnica oslobođenja grada Rovinja. Obilježavanje jednog od najvažnijih dana u povijesti Rovinja - 30. travnja, započelo je mimohodom članova Limene glazbe te minutom šutnje za sve poginule.

U prigodnom govoru Katarina Juričić, potpredsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, podsjetila je na sve poginule koji su život dali za mir i blagoslov kojeg i danas baštinimo.

- Više od dvjesto građana Rovinja nije dočekalo kraj rata, a u partizanskim jedinicama, naročito slavnom bataljunu "Pino Budicin" borilo se na stotinu Rovinjaca. Od tada je prošlo mnogo vremena, ali danas se moramo ponovno prisjetiti što je sve donosila fašistička ideologija pošto je nekim krajevima naše zemlje i danas prisutna i sve agresivnija. Propagira se ekstremni nacionalizam i netrpeljivost prema drugim nacijama i vjerama. Tako je i počeo fašistički pokret u svijetu i protiv toga se moramo boriti. Samo prisjećanjem na prošlost spasit ćemo budućnost, poručila je Katarina Juričić. 

Predsjednik Gradskog vijeća Rovinja Davorin Flego istaknuo je da je 30. travnja dan kada odajemo počast rovinjskim antifašistima poput Pina Budicina, Pietra Ive, Francesce Bodi, Mattea Benussija-Cia, Alda Rismonda, Antuna Bučkovića, braći Lorenzetto, braći Božić kao i ostalim znanim i neznanim borcima, žrtvama i mučenicima fašističke ideologije.

- Poštujući važne datume prošlosti našeg grada, iskazujemo i opredjeljenje prema životu kakvog Rovinj danas živi kao jedan multikulturan, nepodijeljen, multietničan i napredan grad. Tome su svoj doprinos dali i rovinjski mladići II. bojne 119. brigade i 35. inžinjerijsko-pontonske bojne Hrvatske vojske koji su ranih devedesetih branili svoju domovinu i naslijeđene tekovine borbe protiv fašizma, istaknuo je Flego.

Okupljenim građanima i gostima ispred spomenika palim borcima obratio se i jedan od najstarijih rovinjskih boraca devedesetogodišnji Anton Petrović Toni, koji je ovom prigodom predstavnici Grada poklonio fotografiju prvih govornika sa skupa održanog 1. maja 1945. godine, snimljenu samo dan poslije oslobođenja Rovinja. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter